Sprostý vrah a špína chlap, řekl o Koněvovi na demonstraci Novotný

  • 1326
V září rozhodli zastupitelé Prahy 6 o odstranění sochy maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády. Tento krok má celou řadu příznivců, ale také odpůrců. Oba tábory se v sobotu setkaly na shromáždění u sochy.

Jedna skupina podporuje rozhodnutí radnice pomník odstranit a vymezuje se  proti vměšování Ruska do zájmů ČR a rozvracení členství ČR v EU a NATO, druhá skupina přišla demonstrovat Za pravdivou historii a své setkání nazvala Květiny pro Koněva ke 122. výročí jeho narození.

Obě skupiny živě diskutovaly, na pořádek dohlíželi policisté. Na místě se setkalo několik desítek lidí, dorazil i starosta pražské městské části Řeporyje Pavel Novotný, který nedávno vystoupil v pořadu 60 minut kanálu Rossija 1.

„Maršál Koněv byl sprostý vrah, byl to špína chlap. Jsem pyšný na zastupitelstvo Prahy 6,“ řekl při svém projevu Pavel Novotný. Další řečník připomněl historické události, někteří demonstrující měli v rukou vlajky České republiky, Spojených států, Evropské unie nebo NATO. Jiní si přinesli transparenty například s nápisem „Česko není ruská gubernie“ či „Jděte domů, Ivani“.

Někteří členové skupiny, kteří přišli položit na pomník květiny, měli vlajky České republiky a Sovětského svazu, jeden z nich si přinesl reproduktor, kterým se snažil přehlušit projev řečníků. 

Obě skupiny živě diskutovaly o významu příjzdu Rudé armády do Prahy, došlo k několika slovním střetům, které uklidňovali policisté. Někteří účastníci pískali na píšťalky, jiní pouštěli sirénu. Přišli i muž a žena v uniformách z druhé světové války a někteří politici KSČM.

Policie prověřovala maketu zbraně, se kterou přišel muž v sovětské válečné uniformě, řekla novinářům vedoucí Obvodního ředitelství policie Praha 1 - oddělení Malá Strana Lucie Škrobalová.

Sochu Ivana Koněva má nahradit památník osvobození Prahy na konci druhé světové války. Krok radnice má celou řadu příznivců, ale také odpůrců.

Debaty okolo pomníku, který byl v Praze 6 na náměstí Interbrigády odhalen v roce 1980, rozvířil případ vandalismu z 22. srpna. Sochu s podstavcem někdo polil barvou a popsal letopočty jako připomínku na Koněvovu kontroverzní minulost. Kromě osvobozování Československa se jeho vojsko například účastnilo násilného potlačení maďarského povstání v roce 1956.

22. srpna 2019

Barvu s letopočty přes noc někdo neodborně odstranil, radnice tak nechala sochu obestavět lešením a zahalit plachtou. Starosta Kolář to odůvodnil tím, že plachta zabrání dalšímu poškození a zároveň umožní sochu vyčistit profesionály.

Plachtu okamžitě strhl aktivista Jan Černohorský. Podle něj radnice dehonestuje památku hrdinů Rudé armády. Kromě něj se plachtu pokusili strhnout další dva lidé. Později se Černohorský zúčastnil nepovolené demonstrace za zachování sochy. Na jejím závěru plachtu opět strhl a policie ho musela odvést. Akce se zúčastnil také Jiří Ovčáček, nebo Jaroslav Foldyna (ČSSD) a lídryně České Suverenity Jana Volfová.

30. srpna 2019

Debaty okolo sochy Koněva neušly ruské vládě. Ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP. Výrok odsoudil předseda opoziční ODS Petr Fiala. Ministr zahraničí Tomáš Petříček vyzval ruského ministra k omluvě.

Ruské ministerstvo zahraničí také vyzvalo české politiky, aby si přestali tropit posměch z památníku Koněva. Přesun sochy do Moskvy, jak navrhuje dcera Koněva, ministerstvo odmítlo.