Václav Chalupa si vesluje pro rekord, na skifu pluje do Hamburku

  • 6
Olympijský medailista Václav Chalupa se devět let po ukončení aktivní kariéry pokusí o Guinnessův rekord. Na skifu absolvuje několika set kilometrovou trasu až do Hamburku. Jeho trasa začala v neděli v deset hodin od Karlova mostu. Spolu s ním se o rekord pokusí další dva veslaři.

Od Karlova mostu v nedělních deset hodin vyrazilo více lodí, nicméně pouze tři skify by měly absolvovat celou trasu do Hamburku měřící 850 kilometrů.

„Tři veslaři, pan Václav Chalupa, Aleš Nejedlo a předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček, pojedou celou trasu. Dnes poplují první etapu, do Mělníka by měli doplout kolem čtvrté hodiny,“ řekla iDNES.cz mluvčí Prague Hamburg Rowing Race Erika Daňková.

Celá trasa je rozdělena na dvanáct etap a ke skifařům se budou postupně připojovat i další lodě. V Ústí nad Labem se má dle Daňkové připojit jedna osmiveslice, etapu pojede i jeden dvojskif. Ostatní veslaři by měli jet na skifu. 

Pro Chalupu je cesta výzvou

„Na jaře jsem dovesloval z Českých Budějovic do Prahy pod Karlův most, tak proč nepokračovat dál. Je to výzva a doufám, že se nám to povede,“ sdělil Václav Chalupa, stříbrný medailista z olympiády v Barceloně 1992 a  několikanásobný vicemistr světa ve veslování.

Na plavbu si vybral takzvaný mořský skif, který má podle něj sice nevýhodu v tom, že je pomalejší, ale je také stabilnější a komfortnější.

Ačkoli se nejedná o závod, příští rok se náročná trasa bude měřit i na čas. A to v rámci závodu Prague Hamburg Rowing Race. Podle pořadatelů půjde o nejextrémnější veslařský závod na světě. Trasa bude mít 12 etap rozložených mezi česká a německá města na Labi.

Závodu se bude moci zúčastnit každý i amatérští veslaři. Ti mohou také vyplout společně s Chalupou na část trasy.

„Připojit se k nám může každý, kdo má čas a chuť. Není podmínkou absolvovat celý závod, ale uvítáme podporu i při jednotlivých etapách,“ říká Aleš Nejedlo, zakladatel závodu.

Chalupa by měl do Hamburku doveslovat 11. října.