Šedesátimetrové ruské kolo má vyrůst na Hořejším nábřeží na pražském Smíchově.

Šedesátimetrové ruské kolo má vyrůst na Hořejším nábřeží na pražském Smíchově. | foto: vizualizace Dutch Wheels a Timsbury Capital

Investor ruského kola na Smíchově má čas do půlnoci, zatím povolení nedodal

  • 6
Investor ruského kola na Hořejším nábřeží na Smíchově zatím nedodal Praze 5 potřebná povolení, termín je stanoven do dnešní půlnoci. Radnice se pak případně chystá zahájit diskusi s veřejností o další budoucnosti smíchovské náplavky.

ČTK původně informovala, že městská část už smlouvu s investorem ukončila. Vyjádřil se tak pro ni starosta městské části.

„Podklady nedodali, takže z našeho pohledu dnes končí smlouva a vyzveme je, aby nám předali pozemek zpátky,“ uvedl Pavel Richter (TOP 09).

Proti tomu se ale vzápětí ohradil mluvčí radnice Jakub Večerka.

„Pan redaktor z ČTK si neuvědomuje, že díky této zprávě, kterou vydal může být Městská část Praha 5 žalována např. pro zmařenou investici za to, že ještě v době konání platné smlouvy rozhlašujeme, že zanikne. To je výmysl a nic takového nezaznělo,“ řekl Večerka.

Firma Timsbury Capital má do dneška městské části dodat povolení od památkářů a dalších institucí, které by musely 60 metrů vysokou atrakci u Vltavy posvětit. Smlouvu o nájmu pozemku, kde má šedesátimetrové kolo vzniknout, radnice podepsala loni v srpnu (více zde).

Pražští památkáři už před podpisem smlouvy upozorňovali, že podobně vysoké kolo v dané lokalitě nepovolí. Proti stavbě vznikla i petice, proti jeho instalaci se vyjádřila také primátorka Adriana Krnáčová (ANO) (více zde).

Podle starosty Richtera plán padá, radnice nicméně i nadále počítá s proměnou a lepším využitím smíchovské náplavky. Úřad už má v ruce studii rozvoje Smíchova z dílny studia Atelier 8000, která obsahuje i změny kolem řeky. Nyní chce městská část podle Richtera zahájit sérii workshopů a setkání, kde se bude moci k budoucnosti nábřeží vyjádřit veřejnost. Tento proces podle něj nějakou dobu potrvá, takže v blízké budoucnosti zřejmě k výraznějším úpravám nedojde.

Původně chystané vyhlídkové kolo mělo stát na části dnešního dětského hřiště. Autoři projektu argumentovali tím, že podobná kola jsou i v jiných evropských metropolích a jsou jde o turisticky velmi vyhledávané atrakce.

,