TOP 09 i ANO obměnily v Praze své týmy, chybějí někdejší lídři i radní

  18:22
Poslední týden zbývá pro podání kandidátních listin do voleb v hlavním městě. Některé strany, které se řadí mezi adepty na vítěze, plánují jít do boje o voličské hlasy s výrazně obměněnou sestavou.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Petr Topič, MAFRA

V úterý oficiálně podali svůj seznam kandidátů přímo v budově pražského magistrátu představitelé koalice Spojené síly pro Prahu, kterou tvoří TOP 09 a STAN s podporou lidovců, Demokratů Jana Kasla a Liberálně ekologické strany (LES). Při této příležitosti také poprvé představili přesné pořadí kandidátky. 

Dvojici lídrů, kterou tvoří europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) a právnička Hana Marvanová (STAN), doplňuje na třetím místě bývalý ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR) Petr Hlaváček. KDU-ČSL dostalo čtvrtou pozici, kterou obsadí radní pro kulturu Jan Wolf, a následují starostové Petr Hlubuček (STAN) z Lysolají, Pavel Richter (TOP 09) z Prahy 5 i Radek Vondra (TOP 09) z Prahy 14.

Oba dosavadní zastupitelé STAN Jana Plamínková a Miloš Růžička se pohybují až na hraně první desítky, jejich dosluhující kolegové v zastupitelstvu za TOP 09 jsou na tom ale většinou ještě o poznání hůř. Na kandidátce totiž až na výjimky zcela chybí. Z šestnácti straníků zvolených v roce 2014 jich budou obhajovat svůj post pouze tři. Nutno však podotknout, že někteří z původní sestavy už v průběhu volebního období sami odešli ze strany.

Mezi těmi, kteří se ocitli mimo hru nedobrovolně, jsou třeba předseda zastupitelského klubu Václav Novotný nebo jeho místopředseda Jiří Nouza. Mnozí neúspěšní adepti toto rozhodnutí pochopitelně brali velice nelibě. 

„Nikoho jsme nevyškrtávali. Rozumím, že někdo může být nespokojený a cítit se zhrzeně, ale udělali jsme to nejspravedlivěji, jak to bylo možné,“ brání se zlobě některých spolustraníků předseda strany a lídr Jiří Pospíšil. Podle něj kandidáty vybírala jednotlivá místní sdružení v primárních volbách, teprve z nich pak krajský výbor sestavil konečné pořadí.

ANO odsunulo své radní

K velkým personálním turbulencím v porovnání s končícím volebním obdobím došlo také v ANO. Už v polovině května schválil krajský sněm pražské organizace značně obměněnou kandidátní listinu pro podzimní volby do pražského zastupitelstva. V ní už například vůbec nefigurovala primátorka Adriana Krnáčová, lídrem měl být poslanec a zastupitel Patrik Nacher.

Předseda Andrej Babiš spolu s vedením strany však na poslední chvíli do kandidátky zasáhl a nechal z ní vyškrtnout další vysoce postavené komunální politiky. Nepočítá už například s náměstkyní primátorky Evou Kislingerovou nebo radním pro majetek a místopředsedou pražské organizace Karlem Grabeinem Procházkou, který měl být dokonce čtyřkou kandidátky.

A zcela vypadl i předseda zastupitelského klubu Michal Hašek nebo exposlanec Matěj Fichtner. „Ve finální verzi kandidátky už nejsou. Vedení hnutí vyjádřilo přání jít do voleb s novým týmem,“ potvrdil MF DNES předseda pražské buňky ANO Jan Říčař. Při otázce na přesnější důvody změn pak odkázal na ty, kteří je provedli, tedy na celostátní výkonný výbor ANO.

Ohledně definitivní podoby kandidátní listiny však nadále zůstávají nejasnosti. Oslovení radní za hnutí totiž tvrdí, že žádné zprávy ke své nominaci od vedení neobdrželi. „Stále nemám bližší informace. Oficiální vyjádření jsem zatím nedostala,“ tvrdí náměstkyně Kislingerová.

A podobně mluví i radní pro bezpečnost Libor Hadrava, který sice měl na kandidátce zůstat, avšak až na nevolitelném místě v páté desítce pořadí. „Zatím nemohu říci žádné relevantní informace, protože je nevím,“ sdělil Hadrava. Nicméně potvrdil, že by měl alespoň zůstat pětkou kandidátky v Praze 13. A na předních místech seznamu se neobjeví ani poslední z radních za ANO Radek Lacko.

Předseda krajské organizace ale odmítá, že by adepti pro volby stále zůstávali v nejistotě. „Informace jim byly osobně zaslány a se všemi z nich jsem mluvil,“ říká k tomu Říčař. V každém případě přední místa si rozdělí jiní. Lídrem se nakonec stal podnikatel a finanční poradce Petr Stuchlík, který v minulosti mimo jiné investoval i do firmy nabízející rychlé půjčky. Na druhé místo musel ustoupit Patrik Nacher a trojkou se stal exministr financí a kandidát na senátora v Praze 12 Ivan Pilný.

Místo magistrátu radnice

Jen s částečnou obměnou kandidátů počítá ODS. Lídrem bude znovu poslanec a exprimátor Bohuslav Svoboda a dále nebudou chybět ani další osvědčené tváře. 

Na volitelných místech se však už neobjeví bývalý krajský předseda strany Filip Humplík a starosta Prahy 3 Alexander Bellu. Oba se totiž hodlají zaměřit především na kandidaturu v městských částech, Humplík bude lídrem v Praze 10.

U Votic se srazila tři auta, ženu transportoval vrtulník

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili kvůli nevracení záloh za kelímky

28. dubna 2024  19:10,  aktualizováno  19:34

Sobotní studentský festival Majáles v pražských Letňanech probíhal zprvu hladce. Samotný závěr...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Vzniká unikátní prostor. Nová Spirála na Výstavišti přivítá diváky už na podzim

30. dubna 2024  14:56

Hudební show Spirála Vzkříšení, činohra Madisonské mosty nebo třeba varietní představení The Saturn...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Konečný opouští Spartu, míří do Komety za vidinou většího prostoru

30. dubna 2024  12:08

Jakub Konečný bude v hokejové kariéře pokračovat v dresu Komety Brno. Jedenadvacetiletý centr,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...