Policie zasahuje na náměstí Jana Palacha v Praze u nahlášené střelby ve škole....

Policie zasahuje na náměstí Jana Palacha v Praze u nahlášené střelby ve škole. (21. prosince 2023) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

MHD v centru Prahy je po tragické střelbě znovu bez omezení

  • 0
Pražská městská hromadná doprava jezdí okolím Filozofické fakulty, kde ve čtvrtek útočník zastřelil 14 lidí, bez omezení. Už v noci byl obnoven provoz tramvají a metra, od ranního provozu tam jezdí i autobusy. Informoval o tom na webu pražský dopravní podnik.

Policisté provoz MHD na místě ve čtvrtek omezili kvůli zásahu v budově a následnému vyšetřování. Podle dopravního podniku tramvaje ve směru k Národnímu divadlu začaly místem projíždět opět ve 23:45. Ve stejnou dobu byla také otevřena stanice metra Staroměstská.

„Podle aktuálních informací byl provoz obnoven pro individuální dopravu i MHD,“ řekl ve vysílání ČT24 vedoucí odboru metodiky a koordinace výkonu služby Michal Hodboď.

„Na místě sice stále probíhá vyšetřování, ale co se týká bezpečnostního provozu a plynulosti to neznamená, že se budeme soustředit pouze na toto místo,“ dodal k otázce, zda-li se dopravy v okolí FF UK budou uplatňovat nějaká speciální opatření.

Střelec zřejmě vraždil i v Klánovicích, ve škole ukryl spoustu zbraní a střeliva

Hoďbod se také pokusil odradit zvědavé řidiče, kteří by na místo jezdili cíleně se záměrem pozorovat policisty při práci.

„Známe to klasicky třeba u dopravních nehod na dálnicích, kdy ze zvědavosti účastníci silničního provozu sledují něco jiného, než by měli. Na místě je apel, aby pakliže řidiči projíždí náměstím Jana Palacha, aby jím opravdu pouze projeli. Není to místo, kde by se měli zdržovat a pozorovat naše kolegy při práci,“ apeloval Hodboď na řidiče v centru Prahy.

O obnovení provozu informovala před půlnocí i samotná policie. „Doprava na náměstí J. Palacha byla plně obnovena. Kriminalisté stále v budově pracují a ohledávají místo činu. Předpoklad je, že budou na místě pracovat celou noc,“ uvedla.

Po tragické střelbě přichází státní smutek, podle zákona však není povinný

Čtvrteční střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je nejtragičtějším případem v historii Česka. Útočník tam odpoledne zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv
,