Praha 3 draží staré uliční cedule s nápisem Koněvova

Praha 3 draží staré uliční cedule s nápisem Koněvova | foto:  Petr Topič, MAFRA

Cedule z Koněvovy za desetitisíce. Praha 3 draží označení přejmenované ulice

  • 5
Ve středu začala online dražba starých uličních cedulí z bývalé Koněvovy ulice v Praze 3. Městská část je nabídla s počáteční částkou 333 korun. Během několika chvil se však cena vyšplhala do desetitisíců. Dražba bude trvat dva týdny.

Městská část na platformě Dobrobot nabízí zájemcům k vydražení dvě staré cedule z přejmenované Koněvovy ulice, dnes již Hartigovy. „Sběratelská rarita a zároveň možnost, jak přispět na dobrou věc. Obohaťte svou sbírku a transformujte přežitý věk totality na pomoc potřebným,“ uvádí Praha 3 u sbírky, jejíž výtěžek poputuje Integračnímu centru Zahrada, které od roku 1991 poskytuje služby dětem s handicapem a jejich rodinám.

Z Koněvovy ulice je Hartigova. Praha 3 mění cedule, dvě původní někdo ukradl

Dražba se symbolickou počáteční částkou 333 korun se spustila ve středu v 9:30. První zájemci na sebe nenechali čekat a začali přihazovat okamžitě.

Po úvodní půlhodině se suma vyšplhala do tisíců. Cena cedule, která visela na rohu Koněvovy ulice a Tachovského náměstí, se po padesáti příhozech vyšplhala na 20 tisíc korun. Druhá cedule, která byla původně na Ohradě, dosáhla pomocí prvních 26 příhozů na částku 5555 korun. Aukcí se mohou zájemci účastnit až do 19 hodin 19. prosince.

Další cedule, které radnice získala darem od hlavního města, využije pro archivní a muzejní účely.

Ulici přejmenovali po dlouhé debatě letos v říjnu, přestože se návrhy na změnu názvu objevovaly již dříve. K finálnímu rozhodnutí došlo až 19. června 2023, kdy změnu schválila místopisná komise a Rada magistrátu. Od 1. října nese jméno prvního žižkovského starosty Karla Hartiga.

Během své historie byla ulice přejmenována několikrát. Původně se jmenovala Vídeňská třída, následně se její název změnil na Poděbradovu. Poté se jmenovala několik let Brněnská a následně opět Poděbradova. Jméno podle sovětského maršála Ivana Koněva ulice dostala roku 1946. První návrhy na další změnu se začaly objevovat již v 90. letech.

Karel Hartig (1833—1905) byl český vlastenec a stavitel, který se v roce 1876 stal prvním starostou samostatného Žižkova, tehdy nazývaného Královské Vinohrady I. Na Žižkov byla obec přejmenována na jeho návrh o rok později.

19. června 2023