Hasiči odčerpávají kontaminovanou vodu u vyhořelého skladu v pražské Uhříněvsi....

Hasiči odčerpávají kontaminovanou vodu u vyhořelého skladu v pražské Uhříněvsi. (27. července 2021) | foto: Twitter: HZS Praha

Voda z požáru v Uhříněvsi mohla kontaminovat rybník, platí zákaz koupání

  • 5
Po nedělním požáru haly v Uhříněvsi mohlo dojít ke kontaminaci vody v Lítožnickém rybníce a Říčanském potoce. Pražští hasiči proto oznámili, že byl vydán zákaz koupání a rybolovu. Specializovaná firma zajistí ekologickou likvidaci.

„V Lítožnickém rybníce v Praze 10 a v Říčanském potoce, který rybníkem protéká, by mohla být závadná voda z čističky odpadních vod. Byl proto vydán zákaz koupání, odebírání vody a lovu ryb v této oblasti. Na místě jsou chemici,“ uvedli pražští hasiči na Twitteru

K požáru došlo v neděli okolo páté hodiny odpoledne. Plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách.

V úterý odpoledne byla na místě ještě jedna jednotka, která vyhledávala a dohašovala skrytá ohniska. Požár se mimo halu nešířil. Obří sloup kouře byl vidět na kilometry daleko, například na dálnici D4 už od Dobříše.

Vodu použitou při hašení, která měla zvýšené pH, hasiči nejprve nechávali odtéct kanalizací do nedaleké čističky odpadních vod. Ta ale nedokázala zpracovat všechnu kontaminovanou vodu, a i když hasiči s přečerpáváním přestali, část přetekla do Říčanského potoka. Na problém podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky upozornil úhyn několika ryb.

Od úterního poledne proto hasiči vodu použitou při hašení zadržují v laguně u haly, odkud ji odčerpává specializovaná firma. Ta zajistí její ekologickou likvidaci.

Příčinu požáru skladovací haly, při kterém se lehce zranilo pět hasičů, zjišťují vyšetřovatelé. Škoda činí odhadem 120 milionů korun.

,