Dvojice loupila s mačetou, muž pak hrozil zdravotníkům uříznutím hlav

  • 13
Policie zadržela pár, který se v Praze dopustil několika krádeží a loupeží. Podle kriminalistů při nich muž používal nůž nebo mačetu. Oba byli stíháni na svobodě do té doby, než podezřelý v psychiatrické léčebně vyhrožoval personálu, že jim uřízne hlavy. Dvojici hrozí až 10 let za mřížemi.

Případem se začali policisté zabývat loni v prosinci, kdy se neznámý muž a žena pod záminkou nabití mobilního telefonu vloudili do bytu dvacetiletého muže na Žižkově.

Podezřelá žena pak v bytě svému spolupachateli sdělila, že jí hostitel ukradl peněženku, a muž pod touto záminkou přiložil mladíkovi nůž ke krku.

„Dvojice poté v bytě ukradla televizi a elektroniku, poškozeného v bytě zamkla a utekla,“ popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová. 

V únoru kriminalisté dvojici ztotožnili. Podle mluvčí pro ně nebylo velkým překvapením, že čtyřicetiletý muž a jeho o šestnáct let mladší spolupachatelka mají za sebou bohatou trestní minulost zejména majetkového charakteru. 

Koncem února policisté muže a ženu zadrželi a obvinili z loupeže, krádeže a porušování domovní svobody.

Původně byl obviněný pár podle mluvčí stíhán na svobodě. Jenže pak podezřelý v psychiatrické léčebně v Praze 8 vyhrožoval personálu smrtí a uříznutím hlav, pokud nevyhoví jeho přání hospitalizovat ho. Po rozšíření obvinění o nebezpečné vyhrožování komisař navrhl pro muže vazbu, což soud akceptoval, dodala mluvčí.

Dvojici hrozí za jejich trestnou činnost až desetileté tresty.