Sníh a špatný start. Po pádu letadla před 70 lety zahynulo v Hostivici 13 lidí

  10:00
Před 70 lety, 12. ledna 1954, se v Hostivici u Prahy stala jedna z nejtragičtějších leteckých nehod na našem území. Stroj v barvách Československých aerolinií mířící do Ostravy se krátce po startu zřítil. Ze 14 cestujících a 4 členů posádky nepřežilo 13 lidí. Při tragédii sehrála roli kombinace špatného počasí a rozhodnutí kapitána nevyužít pro start celou vzletovou dráhu.

Nehoda letadla v Hostivici, kterou nepřežilo 13 lidí. (12. ledna 1954) | foto: Slavoj Kovařík

Stroji Douglas DC-3 se za silného větru a ze zasněžené ranveje nepodařilo nabrat výšku a po nárazu do stožárů elektrického vedení se zřítil ve východní části obce, asi sto metrů od obytných budov, mezi železničními tratěmi do Dejvic a na Smíchov.

Jak píše web hostivickahistorie.cz s odkazem na knihu Nehody dopravních letadel v Československu (2. díl), letoun byl vyroben v roce 1942 a jen hodinu před startem do Ostravy přiletěl z Košic. Posádku tvořili kapitán Jan Housa, druhý pilot Jiří Levý, radiotelegrafista Miroslav Kalenda a palubní mechanik Miroslav Häusler.

Letadlo startovalo ve 13:55 hodin z tehdy hlavní dráhy ruzyňského letiště (04-)22, jejíž osa směřuje přímo na centrum Hostivice. Dráha byla pokrytá sněhem 8 až 10 cm. Z tohoto důvodu mělo letadlo menší rychlost než obvykle, po vzletu se letadlo vyklonilo doleva a směřovalo na komín Zadákovy továrny v Nádražní ulici.

Ostrou levou zatáčkou se pilot komínu vyhnul, ale poté již jižně od trati Praha – Kladno přerazil železný stožár elektrického vedení a další dřevěný sloup a dopadl na zem. Tehdejší pole je nyní zastavěno skladovými halami v Archeologické ulici, není odtud ale daleko k zástavbě Nouzova za smíchovskou tratí. Při dopadu se trup letadla zlomil, přední část se převrátila a zadní zůstala v normální poloze. Krátce po dopadu začalo letadlo hořet.

Zemřeli všichni členové posádky a devět cestujících, zbývajících pět cestujících bylo převezeno do nemocnice v Motole.

Jakmile bouchly nádrže, byl konec

Můj otec ihned vyběhl k místu katastrofy, ale to už tam doběhl jako první pan Červinka, který byl zrovna na zahradě a štípal dříví.

Se svou sekerou začal vysekávat v trupu díru v místě nejsilnějšího bouchání.

To už dobíhali někteří další lidé z okolí.

Letadlo zlověstně prskalo a pozvolna hořelo. Vysekaným otvorem pak společně vytáhli dva těžce popálené muže a také palubní stevardku. Ti dva muži svá těžká zranění údajně nepřežili.

Zachránci měli všichni neuvěřitelné štěstí, protože krátce po tom, jak odnesli zraněné od vraku a pokoušeli se je ošetřit, v Dakotě explodovaly palivové nádrže a to byl konec pro všechny, co zbyli na palubě.

Neuvěřitelný žár už zachráncům znemožnil přiblížit se zpět k trupu. To se k nim už připojili i ti dva šťastlivci, kteří náhodně vypadli z porušeného trupu.

Zdroj: Z výopovědi tehdy 14letého svědka. AFC-Aviation Fan Club, web leteckabadatelna.cz

Letělo hrozně nízko a točilo se doleva

„Tohle letadlo letělo hrozně nízko a točilo se doleva...,“ popsal v knize Nehody dopravních letadel v Československu nehodu jeden ze svědků. „(Dřevěný sloup) rozpáral břicho letadla až k ostruze zadního kolečka. Touto dírou pak vypadly dvě osoby. Zmrzačené letadlo pokračovalo v pádu. Trup se smýkal ještě tak 50 metrů a vše se divným tichem zastavilo,“ vzpomínal tehdy čtrnáctiletý mladík na leteckou katastrofu.

Po nárazu na zem se trup letadla zlomil, přední část se převrátila na záda zatímco zadní zůstala v normální poloze. Než letoun začal hořet, podařilo se za pomoci místních obyvatel několika cestujícím opustit vrak stroje.

„Jeden zachráněný byl patrně v šoku a běhal okolo letadla a stále křičel, že musí jít dál od ohně. Museli ho chytit a odtáhnout pryč,“ uvedl další svědek katastrofy, kterou završil požár živený palivem z nádrží.

Vyšetřovací komise tehdy zjistila řadu nedostatků v organizaci provozu na letišti i v přípravě letadla na start. Například palubní mechanik nemohl být přítomen předletovému ošetření letadla a poté ho převzít, protože teprve krátce před tím přiletěl zpožděným spojem z Berlína. Mistr startu pak nepřevzal od mechaniků i kontrolorů záznam o ošetření letadla (ten po pádu stroje shořel).

Ze stabilizátoru letadla bylo odmontováno odmrazovací zařízení a letadlo nemělo být v provozu, pokud vlivem počasí mohlo dojít k námraze, a dále nikdo nekontroloval polohu těžiště letounu podle nákladu a dokonce ani kvalitu pohonných hmot plněných do letadel.

Místo nehody letounu z 12. ledna 1954

Místo nehody letounu z 12. ledna 1954

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Malá rychlost při startu, nevyužití celé dráhy

Hlavní příčina nehody však spočívala v malé rychlosti při startu. Pilot startoval z křižovatky s pojížděcí dráhou a nevyužil tak zhruba čtvrtinu délky startovací dráhy. Není jasné, zda letadlo odpoutal od země až na konci dráhy, každopádně při přerušení startu a přejetí dráhy by sice došlo k poškození letadla, ale následky by nebyly tak tragické.

Na poli u Hostivice se toho lednového uzavřela se i sedmiletá služba Douglasu DC-3 s imatrikulací OK-WDS. Ten se o necelé čtyři roky dříve zapsal do historie jako jedno ze tří letadel, kterými bývalí čs. příslušníci britského Královského letectva (RAF) v březnu 1950 emigrovali z komunisty ovládnutého Československa na Západ. Letadlo se po jejich úletu vrátilo do ČSR.

Nehoda z ledna 1954 patří mezi nejtragičtější letecká neštěstí na území nynější České republiky, jen málokterý pád letadla si totiž vyžádal přes deset lidských životů.

Vůbec nejvíce obětí měla nehoda letounu DC-9 jugoslávské společnosti Adria 30. října 1975 u pražského Suchdola. Ze 120 lidí na palubě jich při katastrofě těsně před přistáním zemřelo 79, z toho 75 na místě a čtyři později v nemocnici. Příčinou nehody byl tehdy řetězec chyb pilotů.

Na území Československa se pak nejhorší letecká katastrofa stala 24. listopadu 1966, kdy Iljušin Il-18 bulharské společnosti TABSO narazil krátce po startu z bratislavského letiště do kopce v Malých Karpatech. Při nehodě zemřelo všech 82 lidí na palubě. Mezi pasažéry byli i občané Československa a například i bulharský velvyslanec v Berlíně generál Ivan Byčarov. A jelikož vyšetřování neurčilo příčinu neštěstí, padla později mezi příznivci konspirativních teorií i verze atentátu.

Autoři: ,

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Mazali bychom historii, říká o plastice v metru dopravní podnik. Chystá tabulku

27. dubna 2024

Šestnáctiletý student založil petici za odstranění výzdoby ve stanici metra Anděl, která...

Hádka v pražském bytě skončila střelbou ze samopalu, ke zranění nedošlo

27. dubna 2024  13:50

Hádka mezi mužem a ženou v bytě na Praze 2 vyústila až ve střelbu. Na místo vyjeli policisté i...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...