Exponáty pocházejí z naleziště v lokalitě Abúsír, starověkého královského...

Exponáty pocházejí z naleziště v lokalitě Abúsír, starověkého královského pohřebiště. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Sluneční králové se v Česku zdrží, Národní muzeum výstavu prodloužilo

  • 1
Národnímu muzeu se podařilo vyjednat další prodloužení vyprodané výstavy Sluneční králové, která měla po prvotním posouvání termínu skončit v červnu. Pro velký zájem byla prodloužena až do září. Návštěvu muzea zkomplikovala pandemie koronaviru.

Národní muzeum vyjednalo s Egypťany a dalšími zapůjčiteli, že archeologická výstava Sluneční králové může v Praze zůstat až do 30. září. Prodej vstupenek byl spuštěn dopoledne.

„Jsem nesmírně rád, že mohu nyní oznámit další prodloužení této unikátní výstavy. Jedná se opravdu o mimořádný úspěch, protože se nám jednání se všemi partnery vydařilo již podruhé za sebou,“  generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výstava byla zahájena na konci srpna loňského roku a kvůli zhoršující se pandemické situaci byla v polovině října zavřena. Muzeum opět otevřelo až na začátku května s tím, že výstava byla prodloužena do 6. června.

Místo 159 dní tak měli návštěvníci možnost vidět výstavu jen 65 dní. Byl proto o ní velký zájem. Většina volných termínů byla hned vyprodaná.  

Výstava prezentuje nálezy z nekropole takzvaných Slunečních králů, kterou čeští archeologové zkoumají již šedesát let. Podařilo se zkompletovat téměř 300 vzácných předmětů. Tak vzácný soubor a v takovém množství Egypťané ještě do zahraničí nezapůjčili.

Návštěva Národního muzea je stále podmíněna dodržováním bezpečnostních opatření a lístky je nutné koupit předem online. Zatím lze rezervovat termíny na měsíc dopředu.