Centrální náměstí na Petřinách získá novou podobu.

Centrální náměstí na Petřinách získá novou podobu. | foto: Městská část Praha 6

Petřiny budou mít nové centrální náměstí, nahradí obchodní dům ze 70. let

  • 3
Představa o budoucí podobě nového centrálního náměstí v Praze na Petřinách získala konkrétnější obrysy. V rámci urbanisticko-architektonické soutěže odborná porota zvolila návrh architektů ze studia Hlavatí architekti. Součástí projektu je také nová podoba zastaralého obchodního domu u metra.

Centrální náměstí Petřin mezi ulicemi Brunclíkova, Bubeníčkova a Na Petřinách tak projde výraznou proměnou. Na místě původního obchodního domu ze 70. let vznikne nová multifunkční budova. 

„Snahou o komplexní ideové řešení daného prostoru reagujeme na fakt, že Petřinám citelně chybí centrální náměstí, ačkoliv zde již v souvislosti s prvotním budováním sídliště na přelomu 50. a 60. let minulého století bylo plánováno,“ vysvětluje radní pro strategický rozvoj Eva Smutná, která dodává, že vzhledem k tomu, že investor chystá zásadní přeměnu zdejšího dosluhujícího objektu, považuje vznik náměstí jako logickou součást nově plánovaného centra Petřin. 

„Vycházíme tím vstříc i místním obyvatelům, kteří si v rámci participace přáli důstojný prostor, kde by se mohli společně potkávat a trávit zde svůj volný čas,“ komentuje Smutná.

Porota posuzovala šest soutěžních návrhů a jako nejlepší z nich vybrala koncept architekta Josefa Hlavatého. „Vítězný návrh svým minimalismem velice citlivě souzní s okolním prostředím, zároveň jej ale náležitě dotváří. Měl by tak vzniknout ucelený velkorysý prostor náměstí pro budoucí komunitní život. Vhodně také reaguje na dopravní situaci v lokalitě,“ přibližuje klíčové charakteristiky vítězného konceptu Smutná. 

Prodejnu s potravinami tak doplní kvalitní a rozmanité služby, a to nejen
v obchodní pasáži, ale i ve druhém nadzemním podlaží. Nový návrh zároveň počítá s dostatkem parkovacích míst v podzemních podlažích i s rozšířením parkovacích kapacit pro veřejnost.

Vítězný projekt nyní investor zpracuje do dokumentace pro územní řízení, jehož zahájení se předpokládá letos na jaře. „Petřiny jsou skvělé místo k životu a nový komplex s centrálním náměstím otevírá možnost dalšího zlepšení,“ uzavírá Jakub Stárek, statutární místostarosta.