Kupka míří na ministerstvo, krajským radním pro dopravu bude starosta Benátek

  17:52
Vedení Středočeského kraje se od ledna promění. Šéf odboru silniční dopravy Martin Kupka z ODS se má stát ministrem dopravy a v krajské radě skončí, nahradit jej má starosta Benátek nad Jizerou Karel Bendl z ODS. Hejtmančiným statutárním náměstkem místo Kupky by měl být radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). V krajském zastupitelstvu pak Kupku nahradí starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS).

Kraj v lednu čekají personální změny. Na snímku zleva Martin Kupka a Karel Bendl oba z ODS. | foto: koláž iDNES.cz MAFRA

Martin Kupka (ODS) před posledními krajskými volbami slíbil zásadní reformu silniční dopravy, mnohé změny provedl, některé už nestihne.

Ačkoliv dosud působil jako poslanec na plný úvazek, neuvolněný náměstek hejtmanky a dlouhé roky také jako starosta Líbeznic, vedení ministerstva už nelze s dalšími funkcemi skloubit. „Rozhodl jsem se rezignovat na post v krajské radě i z pozice starosty obce,“ potvrdil Kupka.

Na krajském úřadě za zhruba rok dokázal personálně proměnit Krajskou správu a údržbu silnic, nastavit pravidla zimní údržby, vylepšit systém přejímání odvedených prací a zpřísnit dohled nad jejich kvalitou, zahájil rovněž realizaci portálu silniční mapy Středočeského kraje.

„Je pravda, že přicházíme o důležitého člena rady, se kterým se mi spolupracovalo velmi dobře a bude mi určitě chybět,“ říká hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Udělal obrovský kus práce. Správu a údržbu silnic za pouhý rok posunul daleko lepším směrem, než byla dříve. Doufám, že to začíná být vidět i na našich silnicích,“ chválí svého náměstka.

Novým středočeským radním pro silniční dopravu by se měl stát starosta Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku Karel Bendl (ODS). Ke změně má podle informací MF DNES dojít v lednu.

„Již jsme s tím byli seznámeni na krajské radě a návrh prošel hlasováním ve středočeské ODS. Dále o návrhu bude hlasovat zastupitelstvo v lednu,“ sdělila hejtmanka Pecková.

Do zastupitelstva míří starosta Čelákovic

Karel Bendl se má stát řadovým radním, hejtmančiným statutárním náměstkem místo Kupky by měl být radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). V krajském zastupitelstvu pak Kupku nahradí starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS).

Starosta Benátek je kvůli novému angažmá připraven opustit post předsedy krajského výboru pro životní prostředí a zemědělství. Starostou chce však zůstat, ale jen v neuvolněné funkci.

„Věcí, které máme v Benátkách rozběhnuté, je spousta a nechtěl bych v této situaci město opouštět. Bylo by to nefér,“ řekl MF DNES.

„Pan Kupka rozjel mnoho z toho, co jsme měli v programovém prohlášení a já v tom budu pokračovat,“ ubezpečil Bendl.

Podle Kupky bude důležitý mimo jiné rozvoj portálu silničních map, kde řidiči najdou podrobné informace o všech chystaných akcích a uzavírkách, zároveň by sloužil cestmistrům ke správě silniční sítě.

Oblast životního prostředí, v níž je Bendl odborníkem, se podle něj s dopravou často překrývá. Poukázal na to, že krajský výbor pro životní prostředí dává stanoviska k různým dopravním stavbám, například obchvatům měst.

„S dopravou má navíc zkušenosti také jako starosta,“ připomíná hejtmanka Pecková. „Je to velmi pracovitý člověk a věřím, že bude dobrou náhradou za Martina Kupku,“ dodala.

Naopak žádná změna se neodehraje na postu radního za oblast financí. Věslav Michalik (STAN) měl původně odejít do čela ministerstva průmyslu a obchodu.

Po informacích v médiích o jeho podnikání v tolik negacemi opředeném solárním byznysu a také o půjčkách v hodnotě desítek milionů korun, které bývalá Michalikova firma v minulosti získala od kyperské firmy, kterou vlastní jeho manželka Hana, ale kandidaturu stáhl.

Michalik zůstává

„Nevnímám to tak, že existuje nějaký problém, kvůli kterému bych tu funkci nemohl dělat. Jen jsem se v daném okamžiku rozhodl neztěžovat vznik nové vlády,“ řekl Michalik.

Už dříve vysvětloval, že nemá co skrývat. „Řádně a pravdivě podávám majetková přiznání politika, přehled o mém osobním majetku je veřejný, mé podnikatelské aktivity v minulosti jsou jednoduše dohledatelné v obchodním rejstříku,“ uvedl.

„Pan náměstek Michalik je kvalitní člověk, který dělá velmi dobře svoji práci, změnu na jeho postu proto neplánujeme,“ uzavírá diskuzi hejtmanka Pecková. „Za chybnou považuji pouze velmi podceněnou komunikaci, jsem ráda, že se k tomu pak postavil a vzdal se pozice ministra, i když si myslím, že by byl tím nejlepším,“ dodala.

Třítisícové Líbeznice budou mít ještě v prosinci nového starostu

Kromě pozice v krajské radě Martin Kupka odejde po 11 letech také z postu starosty Líbeznic. „Obecní zastupitelstvo se sejde 20. prosince, kdy by mělo zvolit mého nástupce, kandidátem bude Jan Havlíček, současný místostarosta,“ uvedl Kupka.

Havlíček vystudoval právo na Univerzitě Karlově, v minulosti pracoval jako právník v soukromém a veřejném sektoru. Od roku 2006 je členem zastupitelstva, od roku 2010 členem rady obce a od letošního února uvolněným místostarostou. Kupka se chce na chodu obce podílet jako člen obecní rady.

U Votic se srazila tři auta, ženu transportoval vrtulník

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili kvůli nevracení záloh za kelímky

28. dubna 2024  19:10,  aktualizováno  19:34

Sobotní studentský festival Majáles v pražských Letňanech probíhal zprvu hladce. Samotný závěr...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Furch skončil z osobních důvodů v Brně, na tři roky se upsal Boleslavi

1. května 2024  11:50,  aktualizováno 

Hokejisty Mladé Boleslavi posílil brankář Dominik Furch, jenž odchytal poslední dvě sezony v dresu...

Štíhlá jako laň, silná jako býk. Místo olympiády Matoušková kraluje horalkám

1. května 2024  17:30

Se svojí štíhlou postavou se mezi lamželezy vymyká. A přece je laň Veronika Matoušková nejsilnější...

U kladenských hokejistů skončil trenér Vejvoda, odchází sedm hráčů

1. května 2024  11:40,  aktualizováno  12:11

U hokejistů Kladna skončil po dvou letech trenér Otakar Vejvoda mladší, jenž s Rytíři absolvoval...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...