Historický kolotoč na Letné se opět roztočil, v provozu bude do konce září

  • 0
Národní technické muzeum zahájilo další sezonu provozu přes 130 let starého Letenského kolotoče. Na kolotoči, který před několika lety prošel rekonstrukcí, se děti i dospělí svezou až do konce září. Za pětiminutovou jízdu zaplatí 120 korun.

V letošním roce bude kolotoč v provozu v pátek, sobotu, neděli a během státních svátků až do 29. září od 11:00 do 17:00. Během letních prázdnin bude provozní doba kolotoče o hodinu delší, tedy do 18:00. Lístek si mohou návštěvníci koupit pouze na místě.

Na kolotoči se mohou svézt i dospělí, nosnost figur koní je totiž 100 kilogramů. Stejně tak musejí dospělí doprovodit děti od dvou do 10 let.

Na pražské Letné se po letech opět roztočil historický kolotoč

Letošní sezona je třetí od rekonstrukce kolotoče. Tu muzeum dokončilo v roce 2022 a vyšla na necelých 23 milionů. Více než sedm milionů z částky putovalo na opravy koníků a rytířských brnění, která se nachází na středu kolotoče. Renovace trvala o čtyři roky déle, než byly původní plány. Muzeum kolotoč získalo v roce 2004, kdy jej koupilo za 1,5 milionu korun.

Kolotoč tvoří novorenesanční dřevěný pavilon s půdorysem pravidelného dvanáctiúhelníku o rozpětí 12 metrů. Střecha stavby, která je zakončená lucernou, dosahuje do výšky 7,7 metru.

Letenský kolotoč patří mezi nejstarší dochované podlahové kolotoče v Evropě, v Letenských sadech stál už v roce 1894, předtím byl na Vinohradech. Jeho vybavení je původní, pouze prošlo renovací. Do současnosti se však nedochoval původní orchestrion, ten nahradili orchestrionem Atlantic z roku 1910.

11. července 2022