Lavičku Ferdinanda Vaňka po měsíci poškodili vandalové. (5.2.2018) | foto: MČ Praha 6

Havlovu červenou lavičku poškodili vandalové. Po měsíci od instalace

  • 351
Červená lavička věnovaná odkazu bývalého prezidenta Václava Havla v Praze 6 je zhruba po měsíci od instalace poškozená. Neznámý vandal nebo neznámí vandalové umělecké dílo v hodnotě téměř jednoho milionu korun poškrábal a strhl červený lak. Praha 6 podala na neznámého pachatele trestní oznámení.

Před několika dny občané Prahy 6 na Facebooku ve skupině Dejvická parta upozornili, že už má několik šrámů. Na několika místech je dokonce stržený lak.

„Za 850 tisíc trochu drahá skejťácká překážka, ale hlavně že se mládež vyblbne,“ popsala situaci jedna z diskutujících na sociální síti.

Místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN) v pondělí podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Lavička Ferdinanda Vaňka je umělecké dílo ve veřejném prostoru, jeho poničení je v lepším případě vandalstvím a v horším případě zlým úmyslem. Zkontaktovali jsme autory díla a požádali je o jeho opravu,“ dodal.

Podle Laciny vznikla škoda v rozmezí 15 až 150 tisíc korun. Přesná částka bude upřesněna až po opravách.

Radnice Prahy 6 uměleckou lavičku posazenou na dobovém pivním sudu odhalila 18. prosince před budovou Národní technické knihovny. Věnovala ji postavě Ferdinanda Vaňka, literárnímu alter egu Václava Havla. 

Sklidila ale vlnu kritiky za příliš vysokou cenu díla - lavička dvojice architektů Ley Dostálové a Petra Pištěka přišla na 850 tisíc korun. Z toho výroba stála půl milionu a usazení lavičky dalších 350 tisíc.