Krnáčová chce změnit prostor pod Stalinem v galerii, Praha 7 je proti

  7:05
Populární volnočasový prostor v místě, kde dříve stál pomník Stalina, by mohl změnit svou podobu. O revitalizaci prostoru se mluví už několik let, nyní primátorka Adriana Krnáčová (ANO) přichází s dalším nápadem. Pod pomníkem chce postavit galerii, která by mohla být součástí Národní galerie.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Novosád

„Už nyní je místo v podstatě v havarijním stavu a ta investice je proto naprosto nezbytná. Chceme celý prostor opravit a zároveň i smysluplně využít. Zatím jsem o tom záměru hovořila s vedením Národní galerie a pan ředitel to vítá,“ uvedla Krnáčová

Plány na přestavbu se ale nelíbí zástupcům sedmé městské části. „Pokud by něco takového mělo vzniknout, znamenalo by to obrovský stavební zásah a velkou dopravu, nejprve na staveništi a potom k provozu galerie. Takový velký zásah by Letenské sady poškodil,“ uvedla radní Prahy 7 a urbanistka Lenka Burgerová (Praha 7 Sobě).

Podle Krnáčové by se ale doprava v Letenských sadech nijak nezvýšila, protože by fungovala stejně jako u stávajících deseti kiosků a hospod, které se v sadech nacházejí.

Raději na brownfieldu

Zástupci Prahy 7 souhlasí s tím, že je nynější podzemní konstrukce v havarijním stavu a musí se opravit, vadí jim ale výstavba galerie.

„Takovéto velké veřejné budovy by se měly stavět na místech, kde by tomu místu mohly pomoci, například na brownfieldech. Nemáme nic proti výstavbám veřejných budov, myslíme si ale, že Letná takovou stavbu nepotřebuje,“ uvedl starosta městské části Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Zastupitelé sedmé části chtějí místo také opravit, plánují jej ale ponechat jako lokalitu pro setkávání lidí. „Troufnu si říct, že se tam lidé setkávají více, než kdyby tam byla vybudována galerie. Je to celoevropsky známé místo. Myslím si, že je to nejlepší pomsta Stalinovi, protože se na něm svobodně setkávají různí lidé a svobodně se tam baví,“ uvedl Čižinský.

Podle radních ze sedmé části se Krnáčová navíc snaží protlačit projekt, který byl navržen již v roce 2012. Ten obsahuje vizualizaci toho, jak by mohla galerie vypadat. Počítá například s tím, že bude vybudováno více pater a stávající metronom by zmizel. Krnáčová se ale proti tomu brání.

Podle ní byl projekt z roku 2012 jedním z návrhů, kdy se rozhodovalo o tom, kde bude Slovanská epopej vystavena, ta ale nakonec našla místo na Výstavišti. Primátorka s výstavbou velkého galerijního domu, který by znamenal i odstranění metronomu, nepočítá.

Naopak chce místu zachovat stejnou funkci, jakou má nyní, tedy prostor pro setkávání lidí. Maximálně by ráda opravila povrchy a galerii má Krnáčová v plánu vybudovat jen ve vnějších prostorách památníku. Podle zastupitelů Prahy 7 měla Krnáčová představit už hotový projekt na úterní radě, jenže nestalo se tak.

„Nejprve ho plánuji prodiskutovat s kolegy a případně ho předložit na některé ze zbývajících rad. Připadá mi, jako by pan starosta chtěl ten prostor nechat spadnout lidem na hlavu, protože argumenty, které používá, jsou naprosto scestné,“ řekla Krnáčová.

Muzeum totality

Primátorka dříve plánovala s ředitelem organizace Post Bellum Mikulášem Kroupou vybudovat muzeum totalitních režimů. Nadace totiž vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků z 20. století. Nynější návrh byl ale nepříjemným překvapením.

„Považujeme návrh paní Krnáčové za podraz. Slíbila, že bude usilovat o vybudování Institutu Paměti národa. Nápad se líbil i řediteli Národní galerie. Chtěl by, aby část prostor byla věnována výstavě Paměti národa,“ uvedl Kroupa.

Post Bellum prostory využije v říjnu právě na výstavu Paměť národa ke stému výročí republiky. Umělci zde postaví instalace se světelnými a zvukovými efekty, které navodí iluzi stíhačky v Bitvě o Británii nebo obranu před nacisty v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje. „Výstava má být ukázkou, že právě toto místo je opravdu silné a může symbolicky ožít příběhy minulosti,“ dodal Kroupa.

Autor:

Další část rekonstrukce Barrandovského mostu je v plném proudu

  • Nejčtenější

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Nefungují brzdy! Expolitička s matkou a psem jen o vlásek unikly z hořícího auta

15. června 2024  15:14

Velké štěstí v neštěstí zažila spolu se svou matkou bývalá místostarostka Tábora Michaela Petrová....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Muž se zastal na pražském Andělu napadané ženy, útočník ho bodl

17. června 2024  17:45,  aktualizováno  17:58

Potyčka mezi dvěma muži se strhla v pondělí odpoledne poblíž stanice metra Anděl a její přilehlé...

Policie řešila podezřelé kufry u stanice Můstek, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:57

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Náklaďák v tunelu Blanka naboural v koloně jedenáct aut, na odpoledne ho uzavřel

12. června 2024  15:20,  aktualizováno  19:14

Nehoda jedenácti osobních aut a nákladního vozu uzavřela v Praze Dejvický a Bubenečský tunel ve...

Sparta vyhlíží soupeře pro Ligu mistrů, nejtěžším může být Ballkani

19. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:29

Sparťanští fotbalisté vyhlížejí prvního protivníka, či spíš dvojici, který jim bude stát v cestě do...

Auto začalo hořet za jízdy, řidič utrpěl popáleniny na třetině těla

19. června 2024  10:54

V úterý odpoledne zasahovali hasiči v Hořovicích u požáru vozu. Ten vzplál za jízdy, zřejmě kvůli...

V Malešickém parku mají stavět rozhlednu. Místní spíš chtějí víc míst ve školách

18. června 2024  16:32

Restauraci s vyhlídkovou věží v Malešickém parku navrhne pro Prahu 10 švýcarský ateliér Amont....

Unikát, který je však k ničemu. Přes zdvihací železniční most nejezdí vlaky

18. června 2024

Premium Bizarní precedens komického nakládání s veřejnými penězi, při kterém první ruka neví, co dělá ta...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...