Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lepší rozpoznání nádorů i hodnocení kvality chůze. IKEM zkouší nejlepší startupy

  8:40
Technologické inovace ve zdravotnictví mají další startupové nováčky. Do druhého ročníku mezinárodního inkubačního programu Caelestinus se přihlásilo přes šedesát startupů, víc než třetinu z nich Caelestinus hodlá letos podporovat v dalším rozvoji a růstu. Nejlepší nápady již testují v pražském IKEM.

Nejlepší nápady již zkoušejí zdravotníci IKEM v praxi. Na snímku využívají specialisté umělou inteligenci u akutního zákroku jater. | foto: IKEM

Pravidelné měření krevního cukru patří mezi rutinní práce, které musejí zdravotní sestry v nemocnicích provádět každý den. „Uvolnit ruce“ jim může nápad Martina Fejta, který založil startup GluMCO, s nímž se letos dostal do inkubačního programu Caelestinus na podporu startupových nováčků. Jeho mobilní senzor a aplikace zjednodušují lékařům a sestrám sledování hladiny cukru v krvi pacientů.

Během pobytu pacientů v nemocnici nebude nutné využívat mobilní telefon, jak tomu bylo doposud.

„Jsme parta vývojářů, potřebujeme tak pomoct především s byznysovou částí,“ říká pro MF DNES Fejt, který se svým řešením uspěl i na European Healthcare Hackathon. Ten se odehrál v listopadu loňského roku v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). A právě v krčské nemocnici budou projekt mladých vývojářů již brzy zkoušet v praxi.

V léčbě pomáhá virtuální realita. Usnadňuje operace i rehabilitace pacientů

IKEM v současné době testuje tři projekty, které vznikají na základě zdravotnických hackathonů (několikadenní setkání věděckých týmů, pozn. red.) nebo z inkubátoru Caelestinus.

„Jde o řešení kontinuálního měření moči, monitoraci hodnot glykemie pacientů na JIP odděleních a aplikaci, která má usnadnit dávkování heparinu a inzulinu. Každý z projektů je v různé fázi vývoje. Kromě těchto konkrétních nových řešení konzultovali naši odborníci řadu dalších projektů z inkubátoru Caelestinus, které však v současné době z různých důvodů ještě nedošly do stádia reálného vývoje,“ říká mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová.

Do druhého ročníku mezinárodního inkubátoru se přihlásilo přes šedesát startupů. Jednadvacet z nich si Caelestinus vybral, aby je letos podpořil v dalším rozvoji a růstu. Osm je z Česka, pět dalších z Evropy, pět z Ameriky, dva z Afriky a jeden z Asie.

Startupy dostanou osmiměsíční odbornou a mentorskou podporu včetně možnosti prezentovat svá řešení na největších světových zdravotnických setkáních a získat kapitálovou investici.

Umělá inteligence pomáhá s diagnózou

Letošní zajímavé startupy

  • DataSentics (projekt DATAMASH): Řešení, které propojuje data z laboratoří a osobní informace pacienta. Má pomoci v diagnostice chronického onemocnění ledvin.
  • Gait Quality Monitor: Sada nositelných senzorů spolu s výpočetní jednotkou vyhodnocuje kvalitu chůze v reálném čase a poskytuje okamžitou zpětnou vazbu uživateli nebo lékaři. Cílem je měřit a poskytovat diagnostiku pro prevenci závažných následků neurologických poruch a onemocnění.
  • MAIA LABS: Aplikace umělé inteligence analyzující obraz z endoskopu při kolorektálním vyšetření. Cílem je včas lépe identifikovat riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Některé startupy přihlášené do programu však finance nepotřebují a chtějí se spíše rozvíjet po odborné stránce. To je příklad datového modelu nazvaného Ettioled, jehož tým pochází z poradenské společnosti Deloitte. Ettioled umožňuje efektivní cílení na pacienty s chronickým onemocněním ledvin.

„Pro náš model jsme použili data z IKEM. Model byl za pomoci umělé inteligence (AI) schopen identifikovat malou podskupinu z celého datasetu, která byla později v 99 procentech diagnostikovaná chronickým onemocněním ledvin,“ potvrdil Pavel Milička z Ettioled.

Podle něj by se datový model mohl brzy využívat na detekci dalších chronických onemocnění. „Těšíme se na zajímavých osm měsíců networkingu s experty v oboru,“ doplňuje Milička.

Další letošní startupy se zaměřují například na diagnostiku zdravotní péče a diagnostiku ohrožených pacientů pomocí EKG, vývoj aplikace na lepší propojení diabetiků s odbornými lékaři nebo i senzory, které hodnotí kvalitu chůze jako prevenci neurologických onemocnění.

Loni vyhrála i analýza očí

První ročník programu Caelestinus skončil loni na podzim. Během osmi měsíců vytvořil 14 týmů. Jejich projekty se zabývaly například měřením objemu vylučované moči, vzděláváním pro záchranu životů nebo vývojem softwaru s umělou inteligencí pro analýzu snímků očního pozadí.

„Běh roku 2022 byl pro nás jako organizátory i účastníky inkubace pilotní. Podařilo se nám nastavit systém spolupráce s partnery jako IKEM nebo Fakultní nemocnicí Hradec Králové tak, aby v letošním ročníku účastníci získali podporu formou, která respektuje běh lékařských zařízení a časové možnosti odborných mentorů. Potvrdila se také síla online setkání, během kterých si startupy vyměňují své zkušenosti mezi sebou,“ říká zakladatel inkubátoru Caelestinus Tomáš Studeník.

Zázraky české medicíny. Naději dává kost z tiskárny i lék na rakovinu prostaty

Caelestinus nese název po milosrdném bratru Celestýnu Opitzovi, průkopníkovi operací pod narkózou. Už druhým rokem podporuje týmy formou komplexního mentoringu při budování nových startupových projektů. Pomáhá jim zároveň při stavbě nových služeb a produktů pro zdravotní péči, které využívají nejmodernější informační technologie: od samotného nápadu po funkční prototyp, který je testován a „dolaďován“ v ostrém zdravotnickém provozu.

„Počet i kvalita přihlášených týmů oproti loňskému pilotnímu roku šly nahoru. I tak se mezi přijaté pokročilé projekty dostali vítězové našich hackathonů. Čeští inovátoři mají na to, aby uspěli na globálním trhu zdravotních technologií a Caelestinus jim v tom pomůže,“ dodává Studeník.

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Plastika na Andělu je lživá, míní Hřib. Jednání o odstranění se nekonalo

5. května 2024  9:05,  aktualizováno  6.5 14:13

Plastika v metru na Andělu je lživá a dostane novou podobu. Oznámil to náměstek primátora Zdeněk...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

Ven ze souprav! Pražské metro ve špičce ochromila závada i pád do kolejiště

6. května 2024  17:51,  aktualizováno  20:30

Od 17:30 hodin stál provoz metra na lince B mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Florenc, DPP uvedl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Sparta sází na finské zkušenosti. Přichází olympijský šampion Kemiläinen

11. května 2024  21:24

Hokejisty pražské Sparty posílí dvaatřicetiletý finský obránce Valtteri Kemiläinen. Olympijský...

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

Naše plány vyšly skvěle, pochvaloval si Karafiát těsnou výhru v Ostravě

11. května 2024  18:51

Jediná vydařená akce už ve druhé minutě poslala fotbalisty Mladé Boleslavi na čtvrté místo první...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...