Malé náměstí v Praze 1

Malé náměstí v Praze 1 | foto: Michal Sváček, MAFRA

Půlka za correnty, zbytek v korunách. Části Prahy rozdávají virtuální měnu

  • 3
Registrovaní obyvatelé městské části Praha 1 budou moci u vybraných obchodníků od neděle platit pomocí takzvaných correntů. Centrální čtvrť se společně s Prahou 18 zapojila do projektu Corrency, jehož cílem je podpořit lokální ekonomiku a koupěschopnost obyvatel.

Prostřednictvím Corrency získávají obyvatelé v podstatě slevu.

Praha 1 na projekt vyčlenila dva miliony korun, a podporu ve výši jednoho tisíce correntů rozdá prvním dvěma tisícům přihlášených, kteří jsou starší 15 let a mají zde trvalé bydliště. Jeden corrent je roven jedné koruně.

Při registraci, jejíž součástí je uzavření darovací smlouvy, zadají své telefonní číslo, na které dostanou SMS zprávu s unikátním kódem. Ten pak mohou sdělit při placení v některé ze zaregistrovaných provozoven ve své městské části, a tím pomocí correntů zaplatit až za polovinu útraty.

Virtuálními correnty platili v Kyjově i senioři. Nejvíc kupovali boty a léky

Po zaplacení zákazníkovi opět přijde zpráva, která mu sdělí buď zůstatek jeho correntů, nebo mu oznámí, že už všechny utratil.

Vystačit si zákazníci mohou ale i jen s občanským průkazem. V takovém případě není nutné při registraci zadávat telefonní číslo a u obchodníků stačí, když jim sdělí číslo občanského průkazu. To personál zadá do systému při platbě a rovnou může i zákazníkovi říct, kolik correntů mu zbývá.

„Centrum Prahy je nejvíce ekonomicky zasaženo jak pandemií, tak situací na Ukrajině, zejména odlivem turistů,“ říká radní Prahy 1 pro podporu podnikání Karel Grabein Procházka (ANO 2011) jeden z důvodů, proč městská část projekt spouští.

Na Praze 18 jsou podmínky stejné s tím rozdílem, že Letňany do projektu vložily jen milion korun, a tak lidé dostanou jen 500 correntů.

Podpora byznysu i kondice

Přestože měla registrace v první městské části skončit už ve čtvrtek 28. dubna, přihlásilo k tomuto datu jen zhruba 700 lidí a stovka podniků. Radnice dá proto možnost registrace i v průběhu samotného projektu, a to do 10. května pro obchodníky a do 20. června pro zájemce z řad občanů.

Seznam zapojených podniků bude od neděle dostupný na webu praha1.corrency.cz, kde je možné se také registrovat. Do projektu se lze přihlásit i v informační kanceláři úřadu městské části ve Vodičkově 681.

Loni v Kyjově

Pilotní projekt Corrency byl zahájen na sklonku loňského jara v Kyjově.

  • Mezi 1 574 obyvatel Kyjova se přerozdělilo 800 tisíc correntů.
  • Platit s nimi mohli ve 40 kyjovských provozovnách.
  • Původně ke každému registrovanému směřovalo 400 correntů, pak se ale projekt o měsíc prodloužil a každý, kdo s nimi alespoň jednou zaplatil, dostal 200 correntů navíc na další měsíc.

Zdroj: Corrency.cz

Své correnty občané mohou utratit v místních pekárnách, květinářstvích a dalších podnicích až do června. Měna bude platit například i na obědy v restauraci u Medvídků.

Platit touto alternativní měnou ale nepůjde za cigarety, alkohol, hazardní či sázkové hry, za erotické služby či sexuální pomůcky, zbraně, střeliva a jiné nebezpečné předměty.

Projekt Corrency by měl podle radního Procházky také ukázat, které provozovny občané Prahy 1 využívají a které zboží a služby nejvíce vyhledávají.

Radní Prahy 18 vidí v Corrency i další přínos než jen podporu koupěschopnosti.

„Jedním z cílů tohoto projektu je umožnit obyvatelům více navštěvovat sportovní a volnočasové aktivity, a tím zlepšit nejen ekonomickou situaci, ale i vylepšit svou kondici a podpořit své zdraví,“ vysvětluje radní pro sport a grantovou politiku Prahy 18 Ivan Polák (zvolen za Zdravé Letňany).

Na Praze 18 měly registrace původně skončit v sobotu a placení correnty mělo běžet po dobu května. Start registrací se ale podle Poláka zdržel a zatím se i zde přihlásilo méně lidí, asi 400 obyvatel a šest obchodníků. Obyvatelé Letňan se proto mohou přihlašovat až do konce května a correnty budou platit celý červen.

„Chceme nyní informaci o projektu dostat mezi seniory v domovech důchodců, kteří o tom ne vždy vědí, a navíc pro ně může být problematické se zaregistrovat,“ říká Polák s tím, že jejich cílem je dosáhnout účasti dvou tisíců lidí a čtyřiceti podniků. Obyvatelé Letňan se mohou přihlásit buď na webové stránce Praha18.corrency.cz, nebo na Úřadu městské části Praha 18 v Bechyňské ulici v kanceláři číslo 2.05.

Jedním z míst, které se v Praze 18 už do projektu přihlásilo, je Aquacentrum Letňany Lagoon. „Projekt by mohl posloužit k rozhýbání lidí, kteří si v této době říkají, že budou víc šetřit, například tím, že si nebudou chodit zaplavat,“ říká jednatel Letňany Lagoon Eduard Mikyska.