ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Na tramvajových kolejích překáželo auto, na stranu ho posunuli cestující

  • 59
Provoz tramvají přes Národní třídu v neděli večer zkomplikovalo odstavené auto v blízkosti kolejí. Ještě před příjezdem městské policie si s nešikovně zaparkovaným vozem poradili sami cestující z vozu na lince 22. Společně ho nadzvedli a o kus posunuli.

Auto zablokovalo kolej krátce po 19. hodině mezi zastávkami Národní divadlo a Národní třída. Pražský dopravní podnik (DPP) na místo ihned vyslal pohotovostní vozidlo, které mělo pomoci celou situaci vyřešit, a zavolal městskou policii.

Mezitím však vzali problém do svých rukou cestující.

„V tomto případě byli v tramvaji velmi ochotní cestující, kteří pospíchali, a pomohli auto posunout na žádaný průjezdní profil,“ uvedl mluvčí DPP Luboš Vacek.

Situace se tak vyřešila za necelých 15 minut.

Vacek uvedl, že případy překážky v provozu tramvají dispečeři řeší několikrát za den.

„Standardním postupem je poslání dispečerského vozidla na místo události kvůli přesnějším informacím a dalším požadavkům na složky (například příjezd policie, jeřábu apod.). V rámci minimalizace prostoje se na místě snaží dispečer dohledat i parkujícího řidiče, většinou je totiž poblíž v obchodě či jiném přilehlém zařízení,“ popsal pro iDNES.cz mluvčí.

Zpravidla se řešení najde vzápětí, případně situaci dál řeší městská policie, která dorazí na místo.

Na video z neděle zareagoval také Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). „Je třeba potvrdit, že situace, kdy špatně parkující řidič blokuje tramvaje, a tím klidně i stovky cestujících, není nijak ojedinělá. Vyzýváme řidiče k ohleduplnosti!“ uvedl na Twitteru.