Vzácný takin čínský přijel do Plzně, jeho srst vypadá jako zlaté rouno

  • 3
Plzeňská zoo se stala jednou z mála zahrad v Česku, kde chovají takiny čínské. Zvířata patří mezi národní dědictví Číny a jsou proto téměř výhradně chována na jejím území. Kopytník má rohy pakoně, nos losa, ocas medvěda a stavbou těla připomíná bizona.

Takin čínský byl objeven teprve v roce 1950. Protože ho Číňané mají za národní dědictví a cení si ho podobně jako pandy velké, je jen málo zahrad na světě, které ho chovají. 

Do Evropy pár takinů čínských přivezla Zoo Liberec v roce 2002. Všechna zvířata chovaná následně v evropských zoologických zahradách, celkem je jich 52, jsou jejich potomky.  

Další zahradou, která zvířata v Česku chová, je Zoopark Chomutov. V současné době chová dva samce. 

„V letošním roce se k evropským institucím chovajícím tento druh takina přidalo několik dalších, například polské město Opole a německý Augsburg, a také naše plzeňská zoo. Pátek 3. prosince 2021 se navždy v historii naší zoo stane datem příchodu jednoho z nejpozoruhodnějších kopytníků na světě,“ neskrýval radost mluvčí Plzeňské zoologické a botanické zahrady města Plzně Martin Vobruba.

„Tento takin má ještě jedno jméno, v současné době je řazeno do synonym, je to takin zlatý. Nepochybně byl pojmenován díky barvě své  krásné a dlouhé srsti, která někdy může vypadat jako zlaté rouno,“ vysvětlil mluvčí.

Tento kopytník je větším příbuzným evropského kamzíka. Pochází z horských oblastí Himalájí, Indie a západní Číny. Živí se okusováním stromů, keřů a bylin. Dokáže zdolávat i velmi náročný terén. 

„Za potravou se dokáže natáhnout do výšky více než dvou metrů tím, že stojí na zadních končetinách a předními se opírá o strom či skálu,“ upozornil Vobruba. 

Plzeňská zoo se stala novým domovem pro samce jménem John Woo, který se narodil v Zoo Liberec v roce 2016. Poté putoval do Zoo Wroclaw, kde zplodil pět mláďat. Tam nyní jeho úlohu převzal jeho bratr, aby John Woo mohl založit chov v Plzni. 

Spolu s ním na západ Čech přicestovala samice Bathory, též ze zoo v Liberci. Na svět přišla v roce 2020. „Desátého prosince jsme ji dovezli a o dva dny později spojili se samcem. Až ve třech letech dospěje, stane se snad matkou prvního mláděte narozeného u nás,“ doufají v úspěch chovatelé.

Takini čínští osídlili přebudovaný výběh z roku 1998, který před nimi obývali jaci domácí a dlouhá léta předtím pižmoni. 

Pro takiny je vedena Evropská plemenná kniha a jsou zapsáni v Mezinárodní Červené knize ohrožených druhů v kategorii zranitelný.