I po 399 letech Plzeňané opět prohráli, město dobyla Mansfeldova vojska

  • 0
Vojska generála Mansfelda po 399 letech v sobotu odpoledne opět dobyla Plzeň. Dějištěm rekonstrukce bitvy se stala Proluka v Křižíkových sadech, kde se události roku 1618 opravdu odehrály.

Rekonstrukci bitvy z 21. listopadu 1618, kdy cizí vojska poprvé v dějinách porazila obránce a obsadila město, připomněly na tři desítky členů skupin věnujících se historii.

Střelba z děla, mušket i bambitek se rozléhala městskou Prolukou, ve které zůstaly zachované historické hradby. Diváci schovaní v dešti pod deštníky sledovali opakované útoky vojáků hraběte Arnošta Mansfelda, kteří i pomocí žebříků zdolávali odpor bojovníků na hradbách.

Rekonstrukce bitvy o Plzeň

Vše se naštěstí obešlo bez zranění, i když mokrá tráva hodně klouzala, a jeden z žebříků se pod bojovníkem dokonce zlomil na trávník.

Ani po 399 letech se historie neměnila, Plzeňané opět prohráli a životem za boj zaplatil i plzeňský kat, kterého dobyvatelé poslali po žebříku dolů z hradeb a popravčí četa ho usmrtila.

Milovníci vojenské historie si na své přijdou také v sobotu 2. prosince. K Nekmíři na Plzeňsko se opět vrátí husitská vojska a šiky západočeského šlechtice Bohuslava ze Švamberka.

Bitva, která se s největší pravděpodobností odehrála na začátku prosince roku 1419, je známá především tím, že zde husité poprvé použili později velmi obávanou taktiku vozové hradby. Rekonstrukce krvavého boje začne ve 14 hodin.

,