Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepovolené svedení vody od domů u Boleváku do kanalizace prověří policie

  9:05
Případem nepovoleného svedení vody od základů čtyř bytových domů u plzeňského rybníku Bolevák do městské kanalizace se bude zabývat policie. Podnět k tomu ve středu dala plzeňská Vodárna. Její pracovníci totiž zjistili, že od objektů vede drenážními trubkami voda do kanalizačního sběrače, do kterého byl proto proražený otvor. Likvidace vody od staveb tímto způsobem není dovolená.
Bytové domy u Velkého boleveckého rybníku v Plzni. (26. 5. 2021)

Bytové domy u Velkého boleveckého rybníku v Plzni. (26. 5. 2021) | foto: Petr Eret, MF DNES

Stejný případ řešila policie už v roce 2019. Tehdy otvor také při kontrole našli zástupci Vodárny. Ti nechali díru zazdít a stavebník uhradil škodu. Na základě toho policie případ odložila.

Nyní Vodárna Plzeň nechala provést kontrolu kanalizace na stejném místě znovu. Reagovala tak na informace v otevřeném dopise zastupitelům města, jehož autor Karel Hart uvedl, že nelegálním odvedením vody do kanalizace řešil investor problémy se zatopením jam pro základy při budování domů.

Stavba v rámci projektu Panorama Bolevák probíhala v letech 2017 až 2019. Podle Harta byl přímým důsledkem odvedení vody ze stavby do kanalizace značný pokles hladiny Boleváku. Ten dlouhodobě vysychá a nyní zde chybí zhruba metr vody

Zástupci města ovšem tvrdí, že voda, která se dostává k základům domů, pochází z pozemků na jih od Boleváku, a nikoliv z rybníku.

Nicméně opoziční zastupitel Pirátů Pavel Šrámek už 21. května po přečtení dopisu Karla Harta podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli možnému odčerpávání vody z Boleváku, neoprávněnému nakládání s povrchovou nebo podzemní vodou. 

Vodárna na základě dopisu zaslaného zastupitelům provedla na konci minulého týdne kontrolu kanalizace. Generální ředitel společnosti Jiří Kozohorský řekl, že bylo zjištěno narušení sběrače tam, kde byl dříve zaslepený. 

„Otvor byl proražený v místě, kde byla stěna už jednou opravená. V době kontroly z otvoru vytékala voda v objemu 0,1 až 0,3 litru za vteřinu,“ prohlásil Kozohorský. Vodárna ohlásila Policii ČR, že došlo k poškození jejího majetku. „Pro nás je podstatné, že do kanalizace přitéká něco, co tam být nemá. Tomu se musíme bránit,“ konstatoval.

Otvor ve sběrači byl už jednou zaslepený

Náměstek primátora a předseda představenstva Vodárny Pavel Šindelář  uvedl, že o dalším postupu se rozhodne po konzultaci s právníky městské společnosti. Tvrdí, že řešení komplikuje fakt, že opětovné zazdění otvoru by mohlo poškodit majetek lidí, kteří si v domech koupili byty a jsou jejich spoluvlastníky. 

„To musíme zvážit, proto potřebujeme trochu času. Nechci, abychom vlastníky bytů vystavili tomu, že budou mít vodu ve sklepích. Dlouhodobě je takový stav nežádoucí a neudržitelný,“ sdělil.

Šindelář se domnívá, že definitivní vyřešení problému může přinést odčerpání vody od domu do Boleváku. Tvrdí, že v podobných případech se používá jímání do retenčních nádrží s vypouštěním. „Musíme najít způsob, jak tu vodu dostat nejlépe do Boleveckého rybníka nebo ji zlikvidovat na pozemku,“ sdělil.

Za projektem Panorama Bolevák stojí Viktor Szabó. Ten je jednatelem společnosti Panorama Bolevák a byl vlastníkem společnosti Stama Prima, která domy vybudovala. Szabó tvrdí, že má zájem na tom, aby se problém s vodou u domů vyřešil čerpáním do Boleváku. Podle testů je prý pro to použitelná. 

Szabó říká, že o tom, že je voda od domů znovu svedena do kanalizace, nevěděl. „Měl jsem informace, že je ta díra zazděná. Že je znovu otevřená, jsem se dozvěděl teď,“ sdělil. Tvrdí, že s tím nemá nic společného. „Já ji tam neudělal ani nenechal udělat. Ani k tomu nemám důvod,“ prohlásil.

Podle Viktora Szabó se problém s vlhkostí ve sklepech domů dál řeší. Uvedl, že je připravený zaplatit systém na odčerpání vody do Boleváku.

Sucho v Plzni odhalilo ostrov uprostřed Boleváku (26. 7. 2018)

27. července 2018

  • Nejčtenější

Berbr dostal podmínku. Odvolám se, řekl někdejší fotbalový místopředseda

19. června 2024  9:27,  aktualizováno  11:49

Bývalý místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr dostal podmíněný trest na tři roky a pokutu dva...

Na sedmi místech Plzně někdo zničil trakční skříně. Chtěl vyřadit MHD

18. června 2024  20:54

Policie se od víkendu zabývá útokem na síť trakčního vedení městské hromadné dopravy v Plzni. Podle...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Muž uhořel v bytě, manželku našli mrtvou. Policie ji podezírá z jeho vraždy

14. června 2024  8:03,  aktualizováno  14:26

Vražda a následná sebevražda. To je podle policie nejpravděpodobnější verze úmrtí manželského páru...

Za komančů konec světa. Tady táta Hranáč sekýroval výjimečného stopera

20. června 2024

Premium Hamburk (Od našeho zpravodaje) Proti Portugalsku zahrál výborně. Jako mazák. Kdyby mu štěstí přálo, dost možná dostal cenu pro...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Výtržník se vezl na spřáhle vagonu. Když z něj slezl, šel přímo před vlakem

13. června 2024  14:02

Se svým životem hazardoval muž na železniční trati na Plzeňsku. Sedl si totiž na spřáhlo posledního...

Plzeň zalovila v Rakousku. Získala obránce Seneho a brankáře Wiegeleho

20. června 2024  17:54,  aktualizováno  18:45

Plzeňské fotbalisty posílili senegalský obránce Cory Sene a rakouský brankář Florian Wiegele....

Lávka z Plzně čekala na další využití na poli, teď překlene rokli u Radobyčic

20. června 2024  16:36

Nevyužívaná lávka, která dříve byla v Plzni na Borech a po postavení tramvajové trati již neměla...

Za komančů konec světa. Tady táta Hranáč sekýroval výjimečného stopera

20. června 2024

Premium Hamburk (Od našeho zpravodaje) Proti Portugalsku zahrál výborně. Jako mazák. Kdyby mu štěstí přálo, dost možná dostal cenu pro...

Plzeňský trenér Koubek na startu přípravy: Zálohu je ještě třeba posílit

20. června 2024  10:59

Po úterní české porážce s Portugalskem 1:2 v úvodním duelu na evropském šampionátu v Německu vzal...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...