ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ústavní soud se zastal ženy zadlužené kvůli tomu, že jako dítě jela načerno

  • 252
Ústavní soud se zastal ženy z Plzně, která jako malá cestovala několikrát městskou hromadnou dopravou načerno a dostala pokuty od revizorů. O dluhu a exekuci, která na ni byla uvalena, se dozvěděla až jako dospělá. Rozhodnutí může zásadně ovlivnit stovky případů, kdy jsou lidé v podobné situaci.

Případ se začal odehrávat v listopadu 2007. Tehdy devítiletá dívka, kterou nejdříve vychovávala drogově závislá matka a později skončila v ústavní péči, jela bez jízdenky a přistihla ji kontrola. Podobná situace se ještě téhož roku několikrát opakovala.

Okresní soud v Plzni, který se záležitostí zabýval, kvůli nesplaceným závazkům komunikoval pouze s matkou, ale ta nereagovala. Dívku v řízení nezastupoval ani ustanovený opatrovník, nepřišel ani na jedno jednání.

O svém dluhu, který se vyšplhal na 140 tisíc korun, se však dnes už dospělá žena dozvěděla až letos v létě, tedy po čtrnácti letech. Obrátila se proto na plzeňskou pobočku Člověka v tísni, jejíž zástupci jí pomohli podat stížnost k Ústavnímu soudu.

Ten se dnes zabýval jedním z dluhů vůči Českému inkasnímu kapitálu, jemuž dopravní podniky pohledávku předaly, a dal dotyčné za pravdu. Rozhodl, že Okresní soud v Plzni porušil hned několik práv stěžovatelky, mimo jiné právo na přístup k soudu či zvláštní ochranu dětí.

„Rozsudek je pro nás zásadní. Rádi bychom vyzvali i další lidi, kteří se ocitli v podobné situaci, ať se na nás obrátí. Zkusíme jim pomoci,“ sdělila Vlastimila Feistingerová z plzeňské pobočky Člověka v tísni.

Dnešní verdikt má podle soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka zobecňující a precedenční potenciál. „Na závěru nic nemění ani okolnost, že exekuční řízení bylo nedávno zastaveno a stěžovatelce bylo nabídnuto smírné řešení sporu,“ sdělil.

Další případ stejné stěžovatelky bude Ústavní soud projednávat ve středu.

Od pokutování dětských pasažérů už město ustoupilo. Cestující do patnácti let mohou jezdit veřejnou dopravou v Plzni zdarma, jestliže mají Plzeňskou kartu.

Zároveň existuje dohoda, že podnik nebude žalovat mladistvé cestující bez jízdenky a Plzeňské karty.