(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Zdrogovaný cizinec ukradl auto řidiči, který pomáhal u dopravní nehody

  • 9
Muž z Německa minulý týden na Tachovsku ukradl auto, jehož řidič pomáhal u dopravní nehody. Daleko ale neujel. Na dálnici dostal smyk a sjel ze silnice. Když u něj zastavila policejní hlídka, zjistila, že cizinec jede v kradeném autě a navíc je pod vlivem drog.

Třicetiletý Němec byl v uplynulých dnech na dovolené na Mariánskolázeňsku, kde měl nejprve sám autonehodu. 

S personálem hotelu, kde bydlel, se domluvil, že mu jeho mercedes pomohou odtáhnout terénním autem. Jenže než k nepojízdnému vozu dojeli, zastavili nedaleko Broumova u dopravní nehody, při níž osobní auto sjelo do příkopu.

Řidič terénního vozu vystoupil a spolu s dalšími lidmi, kteří přijeli k nehodě dříve, pomáhal posádce vozidla.

Cizinec využil příležitosti, kdy na silnici spatřil nastartovaného renaulta, sedl do něj a ujel pryč. Po dálnici D5 pokračoval směrem na Plzeň. 

Zfetovaný řidič dostal na dálnici smyk

„V renaultu se nacházely osobní doklady poškozeného řidiče, doklady od vozidla, peněženka s více než 1 900 eur, platební karta a mobilní telefon. Ten cizinec během jízdy vyhodil z auta ven,“ uvedla mluvčí tachovských policistů Dagmar Jiroušková. 

Kam měl německý řidič namířeno, policie neuvedla. Nicméně jeho jízda skončila hned na dálnici. Dostal smyk a s autem vyjel vpravo mimo vozovku, kde zůstal stát. Po chvíli u karambolu zastavila policejní hlídka. Při kontrole policisté zjistili, že vozidlo je kradené.

Alkohol nula, test na drogy pozitivní

Cizince zadrželi a podrobili ho testu na alkohol a omamné látky. Výsledek dechové zkoušky byl negativní, test na drogy prokázal požití pervitinu. Tomu také odpovídalo chování zadrženého, který byl zmatený, neklidný, měl euforickou náladu a otupělé vědomí. 

Navíc měl u sebe dva plastové sáčky s bílou krystalickou látkou o celkové hmotnosti 2,5 gramu, která při testu reagovala jako metamfetamin. 

Cizinec je obviněný z pěti trestných činů

Policejní komisař v neděli cizince obvinil z pěti trestných činů. „Z neoprávněného užívání cizí věci, krádeže, opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, ohrožení pod vlivem návykové látky a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ vyjmenovala Jiroušková. 

Policisté požadovali pro obviněného vazbu, soud ale návrhu státního zástupce nevyhověl.