Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mladí Němci se jezdí učit k českým farmářům, láká je praxe na velkých lánech

  9:12
V České republice je to rarita. Německý absolvent zemědělské školy přichází pracovat na farmu českého zemědělského podnikatele. I přesto, že v Německu by sehnal práci bez problémů, odešel za hranice, kde bude pracovat za mnohem nižší mzdu. Chce totiž získat zkušenosti v zemi velkých lánů a větších farem.

V Německu taková praxe možná není, protože převažují malé rodinné podniky.
Na své si ale přijde i Lukáš Janko, majitel farmy ve Vysoké Libyni na Plzeňsku, kde bude německý pracant obstarávat ovce, včely i polnosti o výměře téměř 300 hektarů.

„Tři roky sháníme absolventa zemědělské školy, který by nastoupil jako stálý zaměstnanec, ale nepodařilo se nám ho najít. Proto jsme sáhli po alternativě – na rok zaměstnáme Franka Riedla,“ vysvětlil Janko, u kterého už Němec několik týdnů pracoval v minulosti v rámci výměnných studentských pobytů mezi německou školou Staatliches Berufliches Schulzentrum Neustadt an der Waldnaab. Ta je podobná českému odbornému učilišti a Střední odborné škole v Plasích s maturitními obory.

Zaměstnat Němce má podle Janka i další výhodu. „Ten, kdo v Česku chodí na střední odborné učiliště, není tak aktivní, není tak pracovitý. Němci navíc umí všechny zemědělské činnosti, Češi znají spíš teorii,“ vypráví Janko a z legrace se ptá Franka Riedla, jestli umí sekat kosou, což prý ani Lukáš Janko moc neovládá. Frank kývá hlavou a dává najevo, že jde o samozřejmost.

Flexibilita německých studentů a absolventů je podle Janka dána i tím, že je v Německu hodně rodinných farem, jejichž majitelé do škol vysílají své děti, což bylo v Česku na více než 40 let za komunistického režimu zpřetrháno.

Oboru se chce věnovat jen málo absolventů

Podle Janka pouze tři čtyři absolventi z každé třídy zemědělského oboru chtějí pracovat v zemědělství nebo v servisní zemědělské firmě.

„Čeští absolventi jdou na školu proto, aby něco vystudovali, ale jejich sen je jezdit tirákem nebo dodávkou, část skončí ve fabrikách u pásu,“ líčí Janko, který převzal farmu od otce. Ten ji po obnovení demokracie v Česku dostal zpátky v rámci restitucí. Výměru od té doby rodina více než ztrojnásobila. Proto teď k jednomu stálému zaměstnanci hledá druhého.

„Frank dokončil studium v Neustadt an der Waldnaab. Protože chce pokračovat v ročním studiu, po kterém získá titul meister, potřebuje roční praxi v zemědělství. Mohl si vybrat německou farmu, kde by místo určitě našel, ale dal přednost Česku,“ uvedla koordinátorka česko-německých výměn a učitelka němčiny plaské střední školy Kateřina Müllerová.

Do Česka německé studenty táhne podle ní i to, že jejich rodiny mají často pozemky na území České republiky. „Vědí, že budou s Čechy spolupracovat a v Česku i hospodařit, proto je pro ně cenné udělat si tu kontakty. Někteří se také učí česky,“ dodala Müllerová.

Riedl chce jako meister pracovat v oblasti poradenství v zemědělství. A co by v roli poradce radil Jankovi? „Je to můj osobní názor, ale říkám panu Jankovi, jestli je nutné tolik stříkat. Samozřejmě chápu, že když nepostříkají, může se stát, že je menší výnos, ale pořád si říkám, že vše musí být vyvážené,“ uvedl student.

Neřekl by však, že němečtí zemědělci používají postřiky méně než ti čeští. I v Německu by prý farmářům radil to samé. „Je to celospolečenské téma, je potřeba pracovat s tím, co je, posílit půdu, a ne jen stříkat,“ shrnul.

Janko prý o ekologickém pohledu svého praktikanta ví a souzní s ním. „My také herbicidy, fungicidy nebo insekticidy bezhlavě neaplikujeme, ale používáme je v co nejnižších dávkách. Nechceme si zničit půdu, máme zájem ji předat v pořádku dalším generacím,“ sdělil farmář.

A jaká je podle Franka ideální velikost farmy, když Česko je v rámci EU státem s největší průměrnou velikostí zemědělských podniků? „Nejlepší je mít farmu jako má Lukáš Janko, na které je svým pánem,“ konstatoval Riedl.

Základ je podle něj bydlet na farmě, a mít tedy přehled o tom, co se tam děje. „Ve velkých českých zemědělských akciových společnostech pracují lidé takzvaně od do a pak je nezajímá, co se stane, když tam nejsou, což je nevýhoda,“ popsal.

Výměnné pobyty mezi školami trvají léta

Na farmě Lukáše Janka je nyní v rámci výměnného pobytu, které začaly fungovat mezi oběma školami před 15 lety, i student školy v Neustadtu Jonnathan Schaller.

„Dříve do Česka jezdili na praxi trvající 21 dnů, ale to je pro Němce dlouho, protože většina studentů pochází z rodinných farem, kde potom chybí v hospodářství pracovní síla. Proto dnes jezdí jen na 14 dnů,“ vysvětlila Jarmila Půbalová z Koordinačního centra česko-německých výměn organizace Tandem, která na pobyty studentů také finančně přispívá.

Jonnathan přijel, protože chtěl poznat novou kulturu a novou zemi, v které se mu prý velmi líbí krajina a lidé jsou také milí.

„Chtěl jsem se také samozřejmě podívat jak a s jakými stroji se tu hospodaří. Zjistil jsem, že tu máte větší polnosti a jiné stoje než v Německu,“ shrnul Jonnathan, jehož rodina hospodaří na 65 hektarech půdy v bavorském Pleysteinu. Jedná se o biohospodářství, kde na rozdíl od Janka chovají i krávy a prasata. Jonnathan, který během praxe bydlí v rodině Lukáše Janka, prý už dnes ví, že rodinné hospodářství převezme jednou od rodičů.

  • Nejčtenější

Už si neškrtnou, zuří kluby kvůli vlajce se svastikou. Vůz neměl ani technickou

6. května 2024  17:12

Byl to okamžik. Žena sedící na sedadle spolujezdce v lehkém zaplachtovaném nákladním vojenském autě...

Žena, která ležela pobodaná na lavičce, zemřela. Policie zadržela jejího partnera

8. května 2024  18:33,  aktualizováno  20:40

Žena, která v úterý ležela pobodaná v centru Plzně na lavičce, ve středu v nemocnici na následky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policisté si mysleli, že žena na lavičce je mrtvá. Lékaři pobodanou oživili

7. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:47

Plzeňští policisté vyšetřují napadení ženy v centru Plzně. Zraněná žena ležela podle informací...

Konvoj svobody přilákal tisíce lidí, policie zjistila, kdo mával nacistickou vlajkou

5. května 2024  15:04,  aktualizováno  18:49

Plzní projel tradiční Convoy of Liberty, přehlídka historické vojenské techniky jako vrchol oslav...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vlak usmrtil ženu, stres u jedné z cestujících vyvolal epileptický záchvat

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

Motorkář, který způsobil nehodu a napadl záchranáře, skončil ve vězení

13. května 2024  14:33

Policisté obvinili z několika přečinů a pokusu o ublížení na zdraví dvaatřicetiletého motorkáře,...

Nevidomá žena zavřela do trouby utěrku, od plamene popraskalo sklo dvířek

13. května 2024  13:19

Dvě jednotky hasičů vyjížděly v pondělí dopoledne do Nýřan na Plzeňsku na pomoc nevidomé ženě,...

Park vyhlásil letošek Rokem tlejícího dřeva, Šumavě dává punc divočiny

13. května 2024  9:59

Videa, exkurze, přednášky, články, výstavy v návštěvnických centrech i speciální malířský workshop...

Koruna krále střelců? Finále poháru je pořád víc, hlásí plzeňský Šulc

12. května 2024  10:01

Spoluhráč Cheick Souaré ho na konci nastaveného času krásným pasem poslal za hostující obranu,...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...