Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opravují průtah Železnou Rudou, nákladní auta jezdí po dlouhé objížďce

  10:11
S přicházejícím létem přibývá v Plzeňském kraji uzavírek kvůli opravám silnic. Například minulý týden začala oprava hlavní silnice v centru Železné Rudy. Zatímco osobní auta se zdrží maximálně pár minut, na řidiče nákladních vozidel čeká objížďka dlouhá téměř 70 kilometrů.
Kvůli rekonstrukci silnice je uzavřena část průtahu Železnou Rudou. (15. června...

Kvůli rekonstrukci silnice je uzavřena část průtahu Železnou Rudou. (15. června 2023) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Silničáři v Železné Rudě už odfrézovali asfalt v asi 300 metrů dlouhém úseku na průtahu městečkem, a to z kruhového objezdu u čerpací stanice až ke křižovatce s ulicí 1. máje nedaleko tamní radnice.

Řidiči osobních aut nebo vozů s maximální délkou 10 metrů mají štěstí, při přejíždění z jedné části městečka do druhé najedou po objížďkách vyznačených ulicemi městečka maximálně o stovky metrů víc. Někde je objížďka jednosměrná, místy se zachováním obousměrného provozu.

„Druhý den uzavírky jsem projížděl všechny tyhle objízdné trasy v Železné Rudě z různých směrů v různou dobu více než desetkrát. Zdržení bylo pokaždé maximálně do tří minut. V tom problém není. Horší je to s nákladní dopravou, pro tu je stanovena dlouhá objížďka,“ řekl železnorudský starosta Filip Smola.

Objížďka dlouhá téměř 70 kilometrů

Řidiči s auty delšími než 10 metrů se při objíždění rozkopané ulice v centru Železné Rudy pořádně projedou. Adam Koloušek z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uvedl, že dlouhá auta jedoucí do Železné Rudy například od Plzně už musejí v Klatovech odbočit na Janovice nad Úhlavou a pak přes Nýrsko a Hojsovu Stráž dojedou v Železné Rudě do oblasti jihozápadní oblasti městečka k čerpací stanici a dál na Alžbětín.

Pokud někdo potřebuje přejet s velkým autem z jedné části městečka do druhé, objížďka asi 300 metrů dlouhého uzavřeného úseku měří 69 kilometrů. „Objízdná trasa pro vozidla délky nad 10 metrů vede po komunikaci první třídy na Čachrov a pak po silnicích druhé třídy přes Strážov, Janovice nad Úhlavou a Nýrsko do Železné Rudy,“ upozornil na oficiálně stanovenou objízdnou trasu Adam Koloušek z ŘSD.

Stavbaři v Železné Rudě při kompletní rekonstrukci silnice zároveň upravují vodovod, kanalizaci, veřejné osvětlení, upraví chodníky a změní se i šířka silnice. „V příštím roce bude rekonstrukce průtahu pokračovat v úseku od městského úřadu k železničnímu přejezdu,“ upozornil Koloušek.

Krajští silničáři navíc plánovali na letošní léto opravu silnice ze Železné Rudy na Špičák, ale právě po ní vede nyní objížďka pro nákladní dopravu. „Opravu jsme kvůli akci ŘSD přeložili. Předpokládáme, že k opravě komunikace přistoupíme letos na podzim,“ uvedl Miroslav Anton ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Pokračuje uzavírka přes Kolinec

Odjezdy na prázdniny budou řidičům komplikovat v Plzeňském kraji i další omezení a uzavírky. Při cestách z Plzeňska na Sušicko se šoféři stále budou muset vyhýbat oblíbené trase přes Kolinec na Klatovsku. Od konce zimy je kvůli opravě kompletně zavřený průjezd od Brodu přes centrum Kolince, navíc v červenci se uzavírka ještě prodlouží.

„Teď se vše řeší, další uzavírka bude směrem na Sušici. Práce na průtahu by měly skončit v listopadu,“ uvedl starosta Kolince Pavel Princ.

Na silnici první třídy z Plzně k hranici s Německem na Folmavě plánuje ŘSD na druhou polovinu prázdnin opravu železničního přejezdu mezi Zbůchem a Chotěšovem. To je přejezd zabezpečený světelnou signalizací v polích s minimálním železničním provozem, silnici tu kříží vlečka do areálu letiště Líně.

Pří plánování cest nesmějí řidiči zapomenout na opravu průtahu v Nezvěsticích na Plzeňsku na hlavním tahu z Plzně do Příbrami, v opravovaném úseku tam provoz řídí semafory kyvadlově.

Konec omezení na dálničním přivaděči

V průběhu července by stavbaři mohli plně zprovoznit dálniční přivaděč od Plzně k Ejpovicím u nájezdu na dálnici D5. Tam se od jara jezdí obousměrně jen po jedné polovině přivaděče, v druhé stavební firmy musely komplet vybagrovat podloží a postavit silnici od nuly úplně novou, aby po více než sedmi letech definitivně skončil problém s hrby, které se na silnici tvořily. Silničáři hrby nejprve zbrousili, ale asfalt se zvedal opakovaně. Expertizy pak prokázaly, že při stavbě v 90. letech se v základech komunikace ocitly bobtnavé zeminy.

„Když se nacucají vodou, v zimě zvětší svůj objem, ale do původního se už nevrátí,“ shrnuli po obdržení expertizy dálničáři. V loňském roce přestavěli silniční pás ve směru od dálnice D5 na Plzeň, v letošním roce tříkilometrový úsek od výjezdu z lesa u Plzně až po mimoúrovňovou křižovatku u Ejpovic v opačném směru.

Oprava silnice zdrží řidiče jedoucí z Plzně směrem na sever, na hlavním tahu Plzeň - Žatec silničáři opravují silnici Kaznějov - Rybnice.

Kvůli havarijnímu stavu je stále na mostě v Liblíně na Rokycansku přes řeku Berounku stále povolený pouze průjezd aut nepřesahující hmotnost pěti tun.

Oprava mostu Milénia v Plzni

V Plzni je v současné době asi největším dopravním problémem oprava mostu Milénia. V současné době stavební firmy pracují na mostě ve směru na Mikuláškou ulici a Petrohrad, v prvním srpnovém týdnu by se tenhle směr měl otevřít dopravě a práce začnou na druhé polovině mostu.

„Oprava mostu je naprosto nezbytná k tomu, abychom prodloužili jeho životnost. Slouží už 22 let, denně po něm projede 26 000 aut. Musíme provést kompletní výměnu povrchu a izolace mostovky, sanace spodní stavby mostních objektů a další. Vím, že to je pro řidiče nepříjemná zpráva, bohužel si ale nemůžeme dovolit termín odložit. Proto volíme období června až září, kdy je dopravní zatížení v Plzni díky prázdninám nejmenší,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Aleš Tolar.

Uzavřená je kvůli rekonstrukci i část Jasmínové ulice na Slovanech, což je důležitá spojnice mezi Nepomuckou ulicí a napojením na dálniční přivaděč k Černicím. V Černicích bude téměř až do konce prázdnin uzavřená Štefánikova ulice, v srpnu kvůli opravě vodovodu musejí počítat řidiči s komplikacemi na Klatovské třídě v křižovatce s Dobrovského ulicí a v ulicích Dobrovského a V Bezovce.

„Úsek opravy zasahuje všechny směry jízdy a podchází i pod tramvajovou tratí. Práce by měly trvat asi tři týdny. Protože ve stejné době bude probíhat oprava tramvajové trati na Klatovské v úseku Hruškova – náměstí Míru, nebudou tu tak jezdit tramvaje ani trolejbusy kvůli opravě kanalizace v Mánesově ulici,“ vypočítala mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Na celé prázdniny je naplánovaná oprava obou mostů na mimoúrovňovém kruhovém objezdu Rondel na Karlovarské. Město slibuje, že se práce na stavbě nezastaví ani přes noc. Tramvaje budou pod opravovanými mosty projíždět pomaleji, omezení průjezdu pro auta pod mosty jen jedním pruhem pro každý směr má být až na výjimky jen v noci.

Kompletní oprava tramvajové trati v ulici Terezie Brzkové ve Skvrňanech by měla odstartovat na začátku července. Do Zadních Skvrňan tak zřejmě až do listopadu nebudou jezdit tramvaje, při rekonstrukci firmy opraví pod silnicí vodovod i kanalizaci, vozovka dostane nový asfalt a mezi Macháčkovou a Vejprnickou ulicí se počítá i s novými zpomalovacími prahy.

27. května 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Nebylo to poprvé, plakala u soudu žena, které manžel strčil petardu do vaginy

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Slavia - Plzeň 3:0, domácí se nevzdali, jejich naděje trvá. Pomohly rychlé góly

15. května 2024  18:39,  aktualizováno  21:33

Slávističtí fotbalisté ve třetím utkání ligové nadstavby doma porazili Plzeň 3:0 po gólech obránce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Asijská sršeň cestuje po D5, mohla by až do Prahy. Přírodovědci přidávají pasti

17. května 2024

Premium Po dalším nálezu sršně asijské na hranicích Středočeského kraje jsou včelaři obezřetní. Nežádoucí...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plot pokrylo 1,4 kilometru háčkovaných dek. Jedna vzniká 80 hodin

19. května 2024  10:18

Celkem 772 háčkovaných dek v sobotu pokrylo zábradlí u cyklostezky mezi Městem Touškovem a Kozolupy...

V tunelu Valík vyměňují povrch, dopravní omezení potrvá do poloviny srpna

21. května 2024  15:20

Místo projíždějících aut ve 400 metrů dlouhém jižním tubusu dálničního tunelu Valík jižně do Plzně...

S bezdomovci tvořil jejich nové bydlení. Mám radost, že jsme to dotáhli, říká

21. května 2024  13:53

K pomyslnému cíli vybudovat v Plzni domek pro bezdomovce, kteří se budou na jeho stavbě podílet,...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....