Prostory zkrachovalých hutí a kováren Pilsen Steel v Plzni. (20. 1. 2020)

Prostory zkrachovalých hutí a kováren Pilsen Steel v Plzni. (20. 1. 2020) | foto: MF DNES

Pilsen Toll podala návrh na insolvenci, firmu drtí protiruské sankce

  • 8
Česká společnost Pilsen Toll, která měla hlavní podíl na předlužení plzeňských hutí Pilsen Steel, na sebe podala návrh na insolvenci. Firma ovládaná ruskou státní bankou Vneseconombanky se sídlem v Moskvě směřuje ke svému konci poté, co Komerční banka společnosti zablokovala účty kvůli sankcím spojeným s válkou na Ukrajině.

„Dne 25. 2. 2022 byly účty dlužníka u Komerční banky bez předchozího upozornění zablokované. Tím pádem se dlužník ocitl v situaci, kdy není schopen hradit své závazky,“ stojí ve zveřejněném insolvenčním návrhu. O úpadku bude rozhodovat soud.

Jde o poslední střípek v příběhu zaniklých plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel. Protože Pilsen Toll (PT) byla pouze statutárním zástupcem Pilsen Steelu a firmy Pilsen Estates, které skončily v konkurzu, bylo jen otázkou času, kdy a jak Pilsen Toll ukončí svoji činnost také.

V insolvenčním návrhu se uvádí, že PT nemá kromě dvou jednatelů - Vitalije Vinického s bydlištěm v Moskvě a Denise Kotlyara s bydlištěm v Plzni-Radobyčicích žádné zaměstnance.

Devíti věřitelům dluží téměř 1,9 miliardy korun, z toho 1,86 miliardy bance Vneseconombanky (VEB Kapital) ovládané ruským státem. V návrhu je i upozornění, že jeden z jednatelů trvale bydlí v Rusku a není schopen přicestovat, proto insolvenční návrh podává jen jeden z jednatelů.

Zatím nebyl jmenován insolvenční správce, ale dá se očekávat, že jím bude Jaroslav Brož, který byl insolvenčním správcem plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, které zkrachovaly před zhruba dvěma lety.

Postupně je opustilo na tisíc zaměstnanců. Po firmě, kde se vyráběly i velké 300tunové odlitky, zůstaly třeba Francisovy turbíny pro Dlouhé stráně - největší přečerpávací elektrárnu v Evropě, Kaplanovy turbíny pro hydroelektrárnu v Gabčíkovu, hřídele a náboje pro větrné elektrárny, nádoby pro uložení jaderného odpadu jaderné elektrárny Dukovany.