Budova bývalých městských lázní v Plzni na Denisově nábřeží. Kraj počítá, že v příštím roce začne s revitalizací objektu.

Budova bývalých městských lázní v Plzni na Denisově nábřeží. Kraj počítá, že v příštím roce začne s revitalizací objektu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Krajští zastupitelé schválili rozpočet, miliony půjdou na bývalé lázně

  • 1
S výdaji zhruba 10,5 miliardy a příjmy přibližně o miliardu nižšími má podle schváleného rozpočtu v příštím roce hospodařit Plzeňský kraj. Téměř miliardový rozdíl mezi výdaji a příjmy pokryje využitím peněz z investičního úvěru a vlastními rezervami.

Opoziční zastupitelé kritizovali, že odhad příjmů kraje neodpovídá odhadu daňových příjmů, které by kraji měly v příštím roce připadnout podle predikce ministerstva financí. Vladislav Vilímec z ODS tvrdil, že podle údajů z ministerstva má kraj v roce 2023 z daní získat 7,5 miliardy, ale rozpočet počítá s částkou o téměř miliardu nižší.

Zástupci kraje výhradu odmítali a tvrdili, že jde o konzervativní přístup k sestavení rozpočtu a poukazovali na to, že predikce ministerstva financí nemusí odpovídat realitě.

„Zhruba o 900 milionů jsou daňové příjmy podhodnoceny. To je nesmysl,“ prohlásil Vilímec. Upozorňoval, že o penězích z vyšších příjmů kraje budou moci rozhodovat radní kraje pomocí rozpočtových opatření a obejdou tak zastupitelstvo.

Neúspěšně žádal, aby se daňové příjmy v návrhu rozpočtu navýšily alespoň o 450 milionů. Vilímcovi se nezamlouvalo ani to, že v návrhu je rozpočtová rezerva 450 milionů, kterou pokládal za nepřijatelně vysokou.

Nárůst výdajů na úhradu ztrát nemocnic

Bývalý ekonomický náměstek hejtmana Roman Zarzycký z ANO, který návrh rozpočtu připravil, kritiku odmítl. „Rozpočet je vysoce proinvestiční. Konzervativní přístup je správný. Uvědomujeme si veškerá rizika na národní úrovni. Strašně špatně se počítá s tím, jaká bude inflace,“ reagoval.

Radní pro ekonomiku Pavel Strolený z ANO zdůrazňoval, že pokud budou příjmy vyšší, může na to vedení kraje reagovat rozpočtovým opatřením v roce 2023. „Můžeme je znovu navýšit,“ sdělil. Rozpočtovou rezervu označil za přiměřenou a připomínal, že není například jasné, jak se budou vyvíjet ceny energií.

Martin Baxa z ODS oponoval tím, že rozpočet nezahrnuje téměř miliardu korun, která by mohla být poskytnuta na výdaje kraje. „To nemá nic společného s konzervatismem,“ konstatoval.

Náměstek hejtmana Josef Bernard ze STAN upozornil, že stejným způsobem se rozpočet připravoval i v době, kdy ve vedení kraje byli zástupci ODS. „Nijak se neodchylujeme od praxe, která tady v minulosti byla,“ řekl.

Podle rozpočtu kraj v příštím roce počítá s nárůstem výdajů na úhradu ztrát nemocnic. Ty mají být téměř 300 milionů korun, zatímco pro letošní rok byly plánované na zhruba 200 milionů.

Neobvyklou položku v rozpočtu kraje na rok 2023 představuje sto milionů korun na zahájení revitalizace objektu bývalých městských lázní na Denisově nábřeží v Plzni. Budovu kraj získal v září, když za 120 milionů koupil společnost TWB Praha, která objekt vlastnila. Náklady na rekonstrukci a přístavbu budovy jsou zatím odhadovány na 1,5 miliardy korun.