(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Za zneužití předškolačky dostal otec čtyři roky, matka podmínku za laxnost

  • 5
Za pohlavní zneužívání předškolačky poslal plzeňský krajský soud na čtyři roky do vězení jejího osmačtyřicetiletého otce. Podmínkou za ohrožování výchovy mládeže potrestal i její matku.

Verdikt soudu nad rodiči z Karlovarského kraje není pravomocný, protože odsouzený muž se okamžitě odvolal. Žena rozsudek přijala.

Kvůli ochraně malé holčičky, která podle znalců může mít z toho, co prožila, i doživotní následky, není možné bližší informace o rodině zveřejnit.

Soud má za prokázané, že muž dvakrát zneužil svoji dceru, která v té době byla na hranici školního věku.

„Se záměrem sexuálně se uspokojit ji obnažil a líbal na obnažené přirození,“ konstatoval předseda senátu Přemysl Špicar.

To se podle soudu stalo v době, kdy byla dívka s otcem sama doma. „Obžalovaný zneužíval toho, že holčička ho jako otce byla zvyklá poslouchat,“ uvedla státní zástupkyně v obžalobě.

Ženu soudci potrestali mimo jiné i za to, že společně s manželem umožňovali svým nezletilým dětem, aby je sledovaly při provozování různých sexuálních aktivit.

Předčasným zájmem o sex ohrozili rodiče mravní vývoj dítěte

„Nezletilé říkali, že to dělají proto, že se mají rádi, a až bude větší, že se jí to třeba bude také líbit. Předčasným zájmem o sex ohrozili mravní vývoj dítěte,“ citoval soudce.

Manželé všechna obvinění odmítali. Připouštěli jen, že je děti přistihly při sexuálních hrátkách, protože v bytě v té době neměli doma mezi jednotlivými místnostmi dveře.

Obžalovaní tvrdili, že když je dcera při sexu přistihla poprvé, snažili se jí vysvětlit, že u toho děti nesmějí být a mají být v pokojíčku. Až později natahovali závěs místo dveří.

Muž se mimo hájil i tím, že je dcera přistihla i v okamžiku, kdy v ložnici holil manželku, a také to vyžadovala.

„Snažil jsem se jí vysvětlit, že nemá žádné chloupky, ale nedokázala to pochopit. Tak jsem dělal, jako že jí holím, a dal jí pak pusu na pahorek,“ uvedl muž při své obhajobě.

Znalci ale zjistili, že motivací obžalovaného bylo jeho vzrušení a sexuální uspokojení. „Mezi jeho povahové rysy patří vlastní uspokojení bez ohledu na potřeby druhých a uplatnění i násilného jednání při uspokojování svých potřeb,“ citoval soudce z posudků.

Podle znalců je matka dívenky sociálně naivní

Znalci zároveň zjistili, že manželka je muži až patologicky oddaná. „Žena je sociálně naivní. Odpovědnost za vlastní jednání nepřijímá a činí za ně odpovědné své okolí. Téměř veškerou odpovědnost za trestní stíhání klade na svoji dceru,“ citovali znalci z posudku psychologů a psychiatrů.

Policisté se o dění v rodině začali zajímat, když se holčička ´pochlubila´ svými zkušenostmi ve školském zařízení. Podle znalců bývá psychika zneužívaných dětí doživotně poznamenaná.

Soudci nařídili otci, aby opatrovníkovi dcery vyplatil čtvrt milionu korun jako náhradu nemajetkové újmy, dalších 150 tisíc musí zaplatit matka.

Dítě navíc zažívá útrapy způsobené tlakem blízkých, kteří holčičku podle spisu viní ze zničení rodiny.