Prokázalo se, že pivu jsou lidé věrní, říká obchodní ředitel Prazdroje

  8:37
Hospody jsou kvůli pandemii znovu zavřené. Podle zkušeností Plzeňského Prazdroje jen zhruba každá desátá nabízí pivo z okénka a prodávají sotva polovinu toho, co prodávaly před rokem. Pivovarům přitom odbyt neklesl zdaleka tak rapidně, zákazníci si pro pivo prostě došli do obchodů. „Lidi jsou pivu prokazatelně věrní,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.
Obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz Hrozně si váží lidí, kteří...

Obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz Hrozně si váží lidí, kteří mají v této době svůj podnik otevřený. Stejně tak si váží pravidelných hostů, kteří se snaží skrze objednávky v okýnkách držet svůj oblíbený podnik nad vodou. | foto: Plzeňský Prazdroj

Lze nějak jednoduše říct, co se teď děje na trhu?
Když odhlédnu od piva a budu mluvit o celém gastrobyznysu, přirovnal bych to k pacientovi, který leží na zádech a každý se ho nějakým svým způsobem snaží resuscitovat. To, co nejvíc potřebuje, je umělé dýchání, což v tomhle prostředí znamená rozvolňování protiepidemických opatření. Protože bez hostů a bez peněz, které přinášejí, je obor neudržitelný.

Hospodští se snaží držet nad vodou prodejem z okének, i Prazdroj je v tom podporuje. To za umělé dýchání nepovažujete?
Hrozně si vážím lidí, kteří dnes mají podnik otevřený, a stejně tak si vážím pravidelných hostů, kteří se snaží skrze svoje objednávky v těch okýnkách držet svůj oblíbený podnik nad vodou. Jestli je to ekonomické, nebo ne, o tom ta debata není. Tohle není dlouhodobě udržitelné. Kdybyste se dnes zeptal hospodského, jestli je schopen přes okénko fungovat v následujících 12 měsících, tak sice najdeme nějaké procento hospod, kde řeknou, že to zřejmě dokážou, ale druhá věc je, jestli tohle je ten byznys, který chtějí dělat.

Chcete říct, že prodej přes okénka hospody prostě zachránit nemůže?
Nemůže. Hospoda je ekosystém závislý na hostech a na tom, kdo a jak poskytuje tu službu. Z podniků, které v Česku zásobuje Plzeňský Prazdroj, je teď v provozu přes okénko 11 procent. To je strašně málo. Těch jedenáct procent je samozřejmě na jednu stranu dobrá zpráva, ale opačný pohled říká, že 89 procent hospod je zavřených.

Pivovar hospodám pomáhal – dodávkou prázdných PET lahví, zmenšením velikosti sudů, aby se pivo nekazilo, poradenstvím, odkladem splatnosti faktur…
To jsou asi klíčové věci, které pro hospodské můžeme udělat. Pomáhali jsme jim, aby dokázali prodat pivo, které v hospodách bylo, protože má jen určitou trvanlivost. A těm hospodám, které nechaly zavřeno, jsme pomáhali zbavit se neprodaného piva a dobře zakonzervovat celé zařízení, aby po otevření mělo pivo zase dobrou kvalitu. Gastronomie teď dostává hrozné rány, a když my jako dodavatelé na jedné straně a hosté na straně druhé odvětví nepomůžeme, tak můžeme mít za čas svoji oblíbenou restauraci nebo hospůdku zavřenou. Když hospodské podržíme, vrátí nám to v budoucnu tím, že se o nás budou dobře starat. Hospoda je odjakživa základ všeho, co se v zemi dělo. Nechceme se přece dočkat toho, že budeme sedět jenom doma.

Prazdroj má dost velkou síť odběratelů na to, aby mohl říct, co se na trhu děje. Kdysi jste jako první vyčíslovali zavírání hospod v souvislosti s EET nebo zákazem kouření. Vidíte teď, že už by to někdo kvůli pandemii definitivně vzdal? Kolik takových případů očekáváte?
Já jsem hlavně optimista a opravdu mě zvedly ze židle výroky odboráře Bohumíra Dufka, že část restaurací může klidně zaniknout, že je to ozdravný proces. To načasování a způsob komunikace, to si prostě nezaslouží žádný podnikatel. O schopnosti hospodského přežít nakonec rozhodují jenom zákazníci, kteří k němu chodí. Teď tušíme, že zůstane zavřených zhruba 10 procent hospod. Mimo jiné ale také proto, že leden a únor je ta nejhorší část sezony. Pokud by se hospodští a restauratéři nemohli nadechnout v prosinci, ale směli otevřít třeba až 1. ledna, tak by pak otevření odkládali. Někdo zřejmě skončí, vůbec ale nečekám, že by končily desítky procent tuzemských hospod. Záleží ovšem hlavně na vývoji pandemie.

Jde vypozorovat, že by se za současné situace měnilo chování konzumentů piva?
Musíme trochu odstoupit od hospod. Poslední čísla máme za září a z těch plyne, že za devět měsíců roku 2020 se spotřeba piva v České republice propadla řádově jen o jednotky procent, zřejmě mezi 3-4 procenty za celý trh.

To je tedy překvapivě málo, když na jaře vypadly více než dva měsíce…
Co se celkové spotřeby piva týče, není to významné. Ale brutální to začne být, když zjistíte, že prodeje čepovaného piva klesly o 20,5 procenta. To je číslo za celý tuzemský trh. Odhad propadů tržeb českých pivovarů, pokud se neotevře do začátku prosince, je jenom za druhou vlnu kolem tří miliard korun.

Zájem zákazníků se celkem logicky přesunul k lahvovému pivu, které lze koupit v otevřených obchodech s potravinami…
Ano. Nicméně vzhledem k tomu, že v Čechách se už posledních deset let vypije více lahvového a plechovkového piva než čepovaného, nelze tak docela mluvit o přesunu. Objemy, které se ztratí v hospodském byznysu, jsou ovšem nenahraditelné. Hospodský neprodává láhve a plechovky, takže z toho zmíněného přesunu nemá nic. Jednoznačně pozitivní je fakt, že pivo je důležité pro národ i v téhle těžké době, a když si ho lidi nemůžou vychutnávat v hospodě, tak si ho vychutnávají doma. To je strašně dobrá zpráva pro pivovar: pivo zůstalo v srdcích a hlavách lidí.

Podle toho by vám nemuselo záležet na tom, zda lidi kupují vaši produkci v hospodě, nebo v obchodu. Proč o hospody tolik bojujete?
Jsou základem pivní kultury. Ale třeba i z pohledu ekonomiky je samozřejmě mnohem lepší prodávat pivo v hospodě než v láhvi v řetězci. Každé procento přesunu spotřeby do balení, jako je láhev nebo plechovka, znamená růst nákladů, celkově přicházíte o peníze. A současně ztrácíte i tu hodnotu, kterou host platí za konzumaci hospodě. Prostě mizí celý ten byznys a nelze ho nahradit.

Tomáš Mráz

  • 40 let
  • vystudoval ekonomii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích
  • obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje od  června 2017
  • předtím působil v obchodu Plzeňského Prazdroje téměř devět let na různých manažerských pozicích
  • zásadním způsobem se zasloužil o posílení prodejů v segmentu restaurací a hospod

Myslíte, že dvojí uzavření hospod může změnit chování zákazníků dlouhodobě?
Myslím, že ne. Existují dlouhodobé trendy, a ty se jen potvrzují. Krátkodobě se děje to, že se některé trendy zrychlily. Především však máme zkušenost, že poté, co se hospody otevřely, byly prodeje za červen až září lepší než ve stejném období loni. Zkušenost říká, že jakmile se příležitost znovu objeví, lidi se vrátí. Nepřestanou do restaurací chodit.

Jaké významnější trendy jste měl na mysli?
Dlouhodobě je zřetelný přesun k prémiovým pivům, roste význam ležáků. Jak jsem říkal, roste podíl piva prodávaného v lahvích a plechovkách. Teď například zjišťujeme, že má pandemie vliv na to, v jakých baleních si lidé pivo kupují. V současné době je populární vratná láhev, mnohem víc než kdy v minulosti. A klesá množství piva, které se prodává v obchodech v PET láhvích, což souvisí i s preferencí obalů, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

V Plzni zůstalo otevřených 14 % hospod s plzeňským pivem, což je o tři procenta víc než celorepublikový průměr. Registrujete ještě nějakou zajímavou regionální odlišnost?
Zajímavý výkyv je na severu Moravy, kde je sice otevřeno jen těch průměrných 11 % provozoven, ale lidi tam přes okénka vypijí více piva. Jsou to teď ti nejloajálnější konzumenti čepovaného piva. Hodně hospod s otevřenými okénky je v Praze, naopak zase na Zlínsku je jich jen osm procent.

Nemyslíte, že kdyby se teď otevřelo, budou mít lidi ještě strach jít si sednout do společnosti?
Důležité je podívat se na pravidla, definovaná systémem PES i pro hospody. Pracuje se tam s obsazeností celého podniku a s tím, kolik lidí může sedět u jednoho stolu. Určitě to není tak, že by se v dohledné době mohli hosté v restauraci tlačit. My podporujeme aktivity Svazu pivovarů a sladoven, který deklaruje, že restaurace má být bezpečný prostor. A v málokterém prostoru je přece možné tak dobře řídit průtok lidí jako v restauraci. Jsou daná pravidla, a pokud chce někdo podnikat, tak ta pravidla musí dodržovat.

V létě se lidi po týdnech přísných opatření těšili na pivo i na společenský kontakt. Pro pivovar jsou určitě druhým vrcholem Vánoce. Jaké čekáte, že budou?
To je velkým otazníkem. Víme z průzkumů, že chování lidí je velmi podobné jaru a první vlně pandemie. Zákazníci nakupují větší objemy zboží a méně často chodí do obchodů. Myslím, že to tak bude i nadále a že lidé v obchodech nechají větší sumu, protože nemají kde jinde peníze utratit. Na druhou stranu jako optimista můžu při pohledu na zdravotnická data doufat, že by se mohlo podařit hospody před Vánoci otevřít a gastrobyznys by se mohl trochu nadechnout.

Oslava piva Pilsner Fest (6. 10. 2019)

6. října 2019

Nejčtenější

Ve třech vteřinách jsem byl na zemi, řekl miliardář Kovář o pádu vrtulníku

Havárii vrtulníku s relativně šťastným koncem má za sebou miliardář Vladimír Kovář žijící na Plzeňsku. V sobotu po poledni zřejmě chyboval v pilotování před přistáním a velice tvrdě dosedl s...

Bohemians - Plzeň 1:2, domácí snížili pozdě, jejich gól předtím zvláštně neplatil

Plzeňští fotbalisté i po 29. kole zůstali na druhém místě ligové tabulky. Na hřišti Bohemians zvládli i druhý zápas v tomto týdnu a zvítězili 2:1. V prvním poločase se prosadil Šulc, krátce po změně...

Loupežné přepadení na benzince u Plzně. Maskovaný muž sebral peníze a odjel autem

Maskovaný muž v úterý večer přepadl čerpací stanici nedaleko Plzně. Obsluha mu po výhrůžce útokem vydala téměř 20 tisíc korun, pachatel pak z místa odjel osobním autem. Policisté zadrželi muže,...

Zmatení rozhodčí na hřišti i při rozhovoru. Může chybu čtvrtého sudího napravit VAR?

Hlavní rozhodčí Lukáš Nehasil dělal v utkání fotbalové ligy mezi Bohemians a Plzní (1:2) přehmaty na hřišti, pak je zmateně vysvětloval v televizním rozhovoru. „Špatně se mi k tomu mluví. Je to...

Zřítil se s vrtulníkem. Následoval transport záchranářskou helikoptérou do nemocnice

U Kralovic na Plzeňsku se v sobotu zřítil malý sportovní vrtulník. Dvaašedesátiletý pilot byl zraněn a transportován vrtulníkem do nemocnice. Zasahují všechny složky integrovaného záchranného...

Plzeň - Dukla 4:2, domácí otočili během chvíle a do nadstavby jdou z druhé příčky

Aktualizujeme

Plzeňští fotbalisté po obratu končí po základní části české ligy na druhém místě. V domácím utkání 30. kola porazili pražskou Duklu 4:2 díky trefám Cadua, Durosinmiho, Kalvacha a Vydry. Hosté sice...

19. dubna 2025  17:48,  aktualizováno  18:33

Zdrogovaný muž najížděl autem do dveří podniku, kde předtím napadl recepční

Mladého muže, který pod vlivem drog najížděl do dveří jednoho z podniků v Rozvadově na Tachovsku, zadrželi policisté a s návrhem na vzetí do vazby ho obvinili z těžkého ublížení na zdraví ve stádiu...

19. dubna 2025  10:54

Ve Stodu na Plzeňsku shořel opuštěný dům, třicet hasičů bojovalo s odpadky

Ve Stodu na jižním Plzeňsku shořel v noci na sobotu opuštěný dům v centru města. Požár se obešel bez zranění. Na místě zasahovalo podle řídícího důstojníka Michala Pathyho třicet hasičů.

19. dubna 2025  9:22

Před 80 lety padaly bomby na Plzeň, osvětlovací rakety proměnily noc v den

Před 80 lety zažila Plzeň dosud nejmohutnější nálet, jaký obyvatelé zakusili od začátku druhé světové války. V noci na 17. dubna 1945 dopadaly bomby z více než dvou stovek bombardérů na seřaďovací a...

19. dubna 2025  8:57

Hrady a zámky se po zimě otevřely

Minulý týden se v západních Čechách otevřely návštěvníkům všechny hrady, zámky i historické statky a stavení ve správě Národního památkového ústavu.

19. dubna 2025

Počet lidí, kteří se snaží utéct ze svého pohlaví, je pro mě alarmující, říká terapeut

Premium

Psychoterapeut Marek Rubricius poskytuje podpůrné služby v plzeňském Hospicu sv. Lazara. Mezi jeho klienty patří děti i mladí lidé. Často se setkává s názorem, že covid jim ublížil. On na to má ale...

18. dubna 2025

Předjíždějící řidič srazil v Plzni chlapce na koloběžce, dítě je lehce zraněné

Osmasedmdesátiletý řidič srazil ve čtvrtek ráno v Plzni chlapce na koloběžce. Chlapec vjel do cesty v momentě, kdy jej jiná řidička pouštěla, avšak senior v tu chvíli zřejmě dítě neviděl a začal ženu...

18. dubna 2025  10:42

Slavnosti svobody budou výjimečné, do Plzně přijede i belgický král

Belgický král Philippe navštíví letošní Slavnosti svobody v Plzni. Zúčastní se vzpomínkové akce u příležitosti osvobození města, na němž se vedle 3. americké armády podílel i belgický 17. střelecký...

17. dubna 2025  15:31

Bobr se přes noc zabydlel pod bagrem a odmítal odejít, práce musely počkat

Práci dělníků na vodovodním řadu v Domažlicích přerušil ve středu ráno bobr. Usídlil se totiž pod jejich bagrem a odmítal úkryt opustit. Nezbývalo nic jiného než si na pomoc přivolat strážníky.

17. dubna 2025  14:57

Muž, který přepadl benzinku u Plzně, měl kolem pasu atrapu výbušniny

Pětačtyřicetiletý muž, který v úterý večer přepadl benzinovou stanici v Losiné u Plzně a odnesl si 20 tisíc korun, vyhrožoval obsluze atrapou výbušniny. Měl ji připevněnou kolem pasu. Informovala o...

17. dubna 2025  14:42

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Za jízdy pod vlivem si pediatr trest odseděl, do léčebny se mu ale nechtělo

Dětský lékař z Tachovska, který si odseděl 19 měsíců ve vězení kvůli opakovaným jízdám pod vlivem alkoholu, se měl také podrobit protialkoholní léčbě. Do léčebny se mu ale příliš nechtělo. Nastoupil...

17. dubna 2025  13:54

Osmdesátníci s přeplněnou kartotékou. Pediatra nemá v kraji deset tisíc dětí

Odborníci z oboru mluví o tikající bombě. Svého praktického lékaře nemá v Plzeňském kraji téměř 10 tisíc dětí a dospívajících. Navíc jsou hlavně v okresech Tachov či Plzeň-sever i osmdesátiletí a...

17. dubna 2025  9:42