Plzní projel Convoy of Liberty, který připomněl konec druhé světové války. (8....

Plzní projel Convoy of Liberty, který připomněl konec druhé světové války. (8. května 2022) | foto: Milena Sojková, MAFRA

Slavnosti svobody v Plzni budou poprvé bez veteránů z USA a Belgie

  • 9
Tradiční oslavy osvobození Plzně na konci druhé světové války americkými a belgickými vojáky se uskuteční ve dnech 5. až 8. května. Poprvé od roku 1990 se jich nezúčastní žádný voják, který v roce 1945 se spojenci do Plzně přišel. Důvodem je jejich vysoký věk.

„Žijícím válečným veteránům už jejich zdravotní stav nedovolí cestovat na tak velkou vzdálenost. Přítomni však budou alespoň symbolicky. Pánové George Thompson a Lincoln Harner natočili pro Plzeňany zdravice,“ řekl primátor Plzně Roman Zarzycký z ANO.

Na Slavnosti svobody nicméně přijedou, někteří již poněkolikáté, rodinní příslušníci veteránů. Objeví se také v konvoji historických vojenských vozů, které projedou městem. Vedoucí odboru marketingu plzeňského magistrátu Jana Komišová uvedla, že letos se v přehlídce dobové techniky objeví zhruba 250 vozidel.

Thompson nepřijede, natočil však klip

Jeden z dosud žijících amerických veteránů George Thompson účastníky oslav pozdraví formou natočeného klipu, kde říká, že Plzeň je jeho druhým domovem a že k Česku měl vždy blíž než většina Američanů.

„Vyrůstal jsem v Kansasu a mí kamarádi na střední škole se jmenovali Havel a Černý. Všichni mí přátelé na střední škole pocházeli z Čech. Nikdy jsem je neslyšel mluvit česky, ale byli to moji nejlepší kamarádi,“ uvedl.

Tak jako v minulosti se budou při Slavnostech svobody prezentovat kluby zaměřené na vojenskou historii. „Dobové vojenské kempy, v nichž budou k vidění desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenská a přepravní technika, polní kuchyně i vojenské ubikace, se rozloží v Křižíkových sadech,“ sdělila Jana Komišová. Kluby připomínající Československou samostatnou obrněnou brigádu a RAF, včetně makety letounu Spitfire, budou mít společně s Armádou České republiky vyhrazený prostor parku za obchodním centrem Plaza.

Kulturní program na náměstí Republiky a v amfiteátru za Plazou se ponese především v rytmu swingu, jazzu, folku a country. Vystoupí například Kateřina Steinerová & Her Swing Boys, Václav Noid Bárta a Cimbálová muzika Milana Broučka, skupiny Cop, Navostro, Taxmeni nebo Bratři Ebenové. Zazní Ellingtonův Sacred Concert pro soprán, sbor a klatovský Big band.

Na své si přijdou také příznivci Plzeňské filharmonie, která se představí s programem Plzeň zdraví Ameriku v rámci pátečního zahajovacího večera na náměstí Republiky.

Konvoj projede po Klatovské v neděli

Hlavní vzpomínkový akt se uskuteční v sobotu 6. května od 16 hodin u památníku Díky, Ameriko! Konvoj vojenské techniky projede městem v neděli 7. května po 11. hodině. Pojede od Sukovy ulice po Klatovské třídě na náměstí Republiky.

Náměstí Republiky bude pak v pondělí 8. května patřit programu připravenému s plzeňskou pobočkou Paměti národa. „Dopoledne se v Plzni po delší době poběží hromadně pro Paměť národa. Běh s podtitulem Běžíme za všechny, kteří se nevzdali, připomene osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů, tedy všech bojovníků za svobodu. Odpoledne pak zazní legendární filmové skladby Slávy Emana a Jaroslava Ježka v podání swingového orchestru Ježkovy stopy nebo známé melodie Voskovce,“ řekl ředitel plzeňské pobočky Paměti národa Jiří Kunc.

Kompletní program Slavností svobody je na webu slavnostisvobody.cz .

Plzní projel Konvoj svobody (8. 5. 2022)