Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Batole zhublo za čtyři měsíce dvě kila, matka dostala za týrání podmínku

  • 12
Až osm let za mřížemi hrozilo šestadvacetileté ženě z Plzně za týrání jejího dítěte. Podle žalobce batoleti nedávala dostatek jídla a pití, což způsobilo, že byl chlapec apatický, nehýbal se a nekomunikoval. Soud matku nakonec potrestal podmínkou.

Kromě podmínky v délce dva a půl roku musí žena uhradit 100 tisíc korun jako nemajetkovou újmu a čeká ji rodinná terapie. Rozsudek není pravomocný.

Podle státního zástupce žena nedávala svému synovi dostatek jídla a pití. Ta obvinění od počátku odmítá. 

V současné době je chlapec u pěstounů. Žena porodila celkem šest dětí a nyní nemá u sebe ani jedno. Jsou buď v péči příbuzných, nebo v dětském domově. 

Spolu s obžalovanou a jejími dětmi bydlela po plzeňských ubytovnách i její matka. Při výslechu tvrdila, že chlapec stejně jako jeho starší sourozenci dostával jídlo pětkrát denně.

„Malý snědl plný talíř a za půl hodiny brečel, že má hlad. Dělal: Ham! Ham! Dostal třeba jogurt. Pak ale asi tři čtyři dny nechtěl vůbec jíst. Asi mu rostly stoličky. Vzali jsme ho k doktorce. Právě v té době zhubnul, bylo to na něm vidět,“ uvedla svědkyně.

Jenže podle dětské lékařky to takhle nemohlo být. Když čtrnáctiměsíčního chlapce viděla, zděsila se. 

Z porodnice ho svěřila do péče, pak couvla

„Když byli na preventivní prohlídce v 10 měsících, dítě mělo devět kilo. Když přišli ve 14 měsících, mělo o dvě kila méně. Upřímně řečeno, kdyby dostávalo aspoň třikrát denně jídlo, nemohlo být v takovém stavu. Poslala jsem je okamžitě do nemocnice na dětskou kliniku,“ uvedla bývalá lékařka k případu, který se stal v březnu 2020.

Podle jejích slov tvrzení obou žen, že dítě najíst dostává, patří do říše pohádek. Několikrát s ním obžalovaná nebyla na pravidelných preventivních prohlídkách a lékařka velice obtížně na ni sháněla nějaký kontakt. 

Když se dítě narodilo, žena hned v porodnici podepsala papíry, že nemá prostředky, aby se o něj mohla starat. Chlapeček tak putoval do dětského centra. Později se žena rozhodla, že si jej vezme zpět.

OSPOD na kontrole přes půl roku nebyl

Pracovníci orgánu sociální-právě ochrany dětí (OSPOD) byli opakovaně na kontrolách matky i babičky dětí v ubytovnách, a to ještě před tím, než si žena tehdy asi půlročního chlapce vzala k sobě.

„Docházeli jsme na do rodiny pravidelně, každý měsíc. Prostředí bylo bez závad, uklizeno, byl dostatek postelí, oblečení, hraček. Bylo vidět, že se tam vaří,“ vysvětlovala pracovnice OSPOD.

Dodala, že při návštěvách v rodině si chlapce, kvůli kterému žena skončila před soudem, také fotila. „Nevypadal nespokojeně,“ vysvětlovala sociální pracovnice.

Jenže podle spisu poslední kontrola byla v říjnu 2019 a další až poté, co chlapec skončil v nemocnici.

„Pokud není stanovený soudní dohled, je to na uvážení. Já ani kolegyně jsme při předchozích šetřeních neměli žádné námitky,“ vysvětlovala pracovnice OSPOD, proč téměř půl roku ženu s dětmi nekontrolovaly.

,