VIDEO: V plzeňské zoo křtili lvíče, sameček dostal jméno Baqir

  • 1
Vzácné lvíče lva berberského pokřtili dopoledne v Zoologické a botanické zahradě města Plzně. Samec, který se narodil 3. listopadu, dostal na návrh chovatelů jméno Baqir. V překladu z arabštiny to znamená oblíbený, blízký srdci.

Pro plzeňskou zoo bylo narození Baqira mimořádnou událostí. Odchovy lvíčat se v Plzni totiž podařily naposledy v letech 1971 a 1974. Až loňského 12. září přišla na svět samice Amira a dalším úspěchem bylo narození Baqira. 

V současné době plzeňskou lví tlupu tvoří samec Mates, který je otcem lvího samečka, dále samice Tamika s dcerou Amirou a Baqirova matka Neyla. Baqir je odchováván přirozeně a zatím je oddělený od ostatních lvů v uzavřeném pavilonu.

Křtiny lvího samce

„V průběhu ledna se začnou chovatelky pokoušet celou lví tlupu spojit. Z těchto důvodu bude pavilon Tajemný svět africké noci, kde Neyla s Baqirem jsou, postupně otevírán návštěvníkům,“ uvedl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Lvi žijí v plzeňské zoo s přestávkami již od roku 1940. Od roku 2002 mají k dispozici výběh o rozloze 850 metrů čtverečních. Téhož roku byla do Plzně přímo z marockého Rabatu přivezena první lvice berberská Zuoina.

V současnosti je lev berberský chován na třiceti místech v Evropě. V České republice to jsou kromě plzeňské zoologické zahrady také ta v Olomouci, Hodoníně, Dvoře Králové a Liberci.