ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MF DNES

Kněz nespáchal trestný čin, policie podezření ze zneužívání odložila

  • 9
Policie odložila případ faráře z Dolní Bělé na Plzeňsku, kterého vyšetřovala kvůli podezření ze sexuálního zneužívání mladistvých. Podle závěru kriminalistů se trestný čin nestal. Církev vede vlastní vyšetřování, zatím k žádnému závěru nedošla.

„Nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Martina Korandová. 

Na faráře I. F. z Dolní Bělé podala trestní oznámení samotná církev a z preventivních důvodů ho v polovině ledna postavila mimo službu. Důvodem bylo podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba podezření z pochybení v chování spojeném s výkonem kněžské služby. Blíže ale věc odmítl komentovat. 

Uvedl jen, že přijali určité podněty, které se ukázaly jako důvěryhodné a na jejich základě se rozjelo vyšetřování.

Podle zjištění MF DNES bylo důvodem podezření ze sexuálního zneužívání mladistvých.

Podle deníku Právo se na církev obrátilo několik dnes již dospělých mužů s tím, že v době, kdy jim bylo mezi 14 a 16 lety, došlo vůči nim ze strany faráře k nevhodnému chování, které pociťovali jako nepříjemné. Hovořili o letmých dotycích přes oblečení v blízkosti intimních partií.

Policie sice případ odložila, své vyšetřování ale ještě vede církev. „Zatím jsem od policie nic neobdržel, neznám důvody, které vedly k odložení případu. Nemohu se proto v tuto chvíli k tomu vyjadřovat,“ řekl dnes Holub.

Dodal, že vnitrocírkevní vyšetřování se zřejmě přesune do Polska, odkud I. F. pochází. 

„Předběžné výsledky vyšetřování posíláme do Vatikánu, ale těžko říci, kdy s ohledem na současnou situaci s pandemií koronaviru dostaneme výsledek,“ řekl biskup. Prozatím tedy není jasné, zda a kdy se duchovní vrátí ke kněžským povinnostem. 

Farář I. F. působil v římskokatolické farnosti Dolní Bělá od roku 1998. Loni v listopadu, kdy Plzeňská diecéze slavila 26 let od založení, byl mezi těmi, kterým diecéze poděkovala za obětavou pomoc ve farní charitě a za finanční podporu.