ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Aneta Čapkovápro iDNES.cz

Na západě Čech se šíří falešné dvoustovky, lidé by je neměli dávat dál

  • 3
V Plzeňském kraji se objevily falešné bankovky v hodnotě dvou set korun. Kriminalisté upozorňují, že lidé mají padělky přinést na policii a rozhodně by je neměli posílat dál do oběhu.

„V uplynulých týdnech jsme na území Plzeňského kraje zaznamenali zvýšený výskyt padělaných bankovek, a to zejména v nominální hodnotě 200 korun,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Občané, kteří mají podezření, že se k nim falešné peníze dostaly, by tuto skutečnost měli oznámit na policii.

Případy se zabývá hospodářská kriminálka. „Aby nebyla ohrožena tato trestní řízení, není možné v současnosti poskytnout bližší informace,“ dodala mluvčí.

A jak rozpoznat falešné bankovky? Nejsnáze to jde zřejmě hmatem, protože pravé bankovky se tisknou na speciální papír, který je na dotek rozpoznatelný od běžného papíru.

Lze to poznat také vizuálně podle tří základních ochranných prvků.

„Prvním je vodoznak, v nepotištěném poli je vyobrazena osoba. Dále je to lesklý okénkový proužek s mikrotextem, na něm je uvedena nominální hodnota bankovky. Proti světlu jsou okénka souvislá, mezi okénky jsou mezery a proužek vidíme jako přerušovaný. A také soutisková značka, ta se nachází v kroužku a proti světlu jsou na ní patrná písmena ČR,“ vyjmenovala mluvčí.