Sexuologické léčení a podmínka pro Jiřího P., který vyhrožoval dívkám na internetu a chtěl po nich fotografie.

Sexuologické léčení a podmínka pro Jiřího P., který vyhrožoval dívkám na internetu a chtěl po nich fotografie. | foto: Jitka Kubíková Šrámková, MF DNES

Muž vydíral dívky na internetu, dostal od nich nahé fotky. Musí se léčit

  • 21
Sexuologická léčba a podmínka. Tak rozhodl Krajský soud v Plzni v případu dvaačtyřicetiletého muže obžalovaného ze sexuálního nátlaku. Ten podle spisu vydíral přes Facebooku dvě nezletilé a jednu neplnoletou dívku. Požadoval po nich fotografie ve spodním prádle i bez něj. Muž byl zproštěn obžaloby za znásilnění jedné z dívek.

„Obžalovaný byl uznán vinným ze zločinu sexuálního nátlaku. Odsuzuje se k tříletému trestu s odkladem na pět let. Dále bude pod dohledem a je mu nařízena ambulantní sexuologická léčba,“ sdělil dnes soudce Přemysl Špicar.

Dodal, že polehčující okolností Jiřímu P. bylo to, že se k sexuálnímu nátlaku přiznal.

Muž z Plzeňského kraje byl také obžalovaný ze znásilnění jedné ze zmíněných dívek, to už ale bylo později, kdy byla mladistvá. Obvinění byl dnes zproštěn, protože se nedalo prokázat, že k násilí skutečně došlo.

Podle soudce byly ve výpovědích Jiřího P. a dívky veliké rozpory. Navíc dívka má podle něj sklony k dramatizaci a ke zkreslování skutečností.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce ihned v soudní síni řekl, že se proti verdiktu odvolá. Advokát obžalovaného naopak podmíněný trest přijal s tím, že děkuje za korektní a objektivní vedení případu.

Vše začalo v roce 2012, kdy muž začal útočit na Facebooku na čtrnáctiletou dívku. Vyhrožoval jí, že profilovou fotografii, na které má nevhodně velký výstřih, zašle jejím rodičům. Dodal, že to neudělá, když mu dívka pošle foto ve spodním prádle. Čtrnáctiletá dívka to z obavy před splněním výhrůžky učinila.

Fotku s nevhodným výstřihem pošlu rodičům, vyhrožoval

Jiří P. pak začal vydírat i její stejně starou sestru. Tentokrát už chtěl fotky bez oblečení. Ze stejné obavy mu je sestra také zaslala.

Podle spisu o dva roky později jednu ze sester vylákal na místo kousek od jejich bydliště se slibem, že pokud s ním bude mít pohlavní styk, fotografie smaže. Podle obžaloby věděl, že dívka je neplnoletá.

Dívka u výslechu sdělila, že se na místo dostavila, ale styk odmítla. Obžalovaný ji tedy měl chytit zezadu za vlasy, strhl ji do zavazadlového prostoru auta, povalil ji, přitiskl její hlavu ke svému přirození a nutil ji provádět orální sex.

Celou dobu ji měl také držet za krk, pak jí svlékl tepláky a tílko, druhou rukou ji stále přidržoval za krk a znásilnil ji, ačkoli se dívka snažila bránit.

Toto se ale u soudu nakonec nepotvrdilo.

Sestry násilník obtěžoval ještě v roce 2018, chtěl po nich další nahé fotografie, opět hrozil zveřejněním snímků na internetu a že je pošle příbuzným.

Fotky dívek poslal jejich otci i babičce

Když jeho požadavkům sestry nevyhověly, zveřejnil jejich fotografie na několika internetových serverech, na nichž je možné sdílet soubory. Dále odkaz na fotografie poslal příteli jedné z dívek, otci obou sester a jejich babičce.

Nakonec údajně znásilněná dívka podala trestní oznámení. Dodnes trpí psychickými problémy, kvůli kterým musela vyhledat lékaře.

Na přelomu roku 2014 a 2015 vydíral další sedmnáctiletou dívku, z které také vylákal nahé fotografie.

Klinický psychiatr Petr Weiss v roli soudního znalce uvedl, že u obžalovaného nezjistil žádnou duševní chorobu, trpí ale poruchou osobnosti v podobě asociálních projevů. Odhalil u něj také sadismus.

Jiří P. se hájil tím, že fotografie sester před jejich oslovením našel na internetové seznamce, kde je podmínkou účasti zletilost. Sexuální styk nebyl podle něj vynucený.

,