Muž se zachránil předstíráním smrti. Nic jsem nespáchal, řekl obžalovaný u soudu

  • 25
Až výjimečný trest hrozí pětatřicetiletému muži, který se podle obžaloby loni v listopadu vloupal v Aši na Chebsku do domu k seniorovi, u něhož dříve přebýval, a ukradl mu finanční hotovost a cennosti. Spícího muže ještě předtím fyzicky napadl, rdousil ho rukama i dusil polštářem. Útočník toho zanechal až ve chvíli, když muž předstíral, že je mrtvý.

Podle státního zástupce Josef B. u devětašedesátiletého seniora v rodinném domě v Aši dříve bydlel. Věděl proto, kde si senior schovává peníze. Zaútočil na něj vloni 2. listopadu v nočních hodinách.

„Obžalovaný našel poškozeného v ložnici, kde spal. Pravděpodobně na něj zaútočil skleněnou lahvičkou Alpy do obličeje, nejméně jedním úderem ho zasáhl do nosu. Poškozený se mezitím vzbudil a snažil se bránit. Josef B. ho ale zasedl a v úmyslu ho usmrtit ho rukama rdousil, pak vzal polštář a ten mu tiskl na obličejovou část, klečel mu na hrudníku, snažil se mu zabránit v dýchání,“ popsal útok žalobce.

Útočník dusil spícího muže, ten se zachránil předstíráním své smrti

Když oběť začala předstírat, že je po smrti, Josef B. na ni přestal útočit. Vzal pak různé písemnosti, finanční hotovost, mobilní telefon a odešel.

Až když si byl senior jistý, že útočník je pryč, přivolal si pomoc. Záchranáři jej po ošetření odvezli do chebské nemocnice, kde byl hospitalizován dva dny. Poškozený požaduje jako bolestné částku 33 tisíc korun, zdravotní pojišťovna pak přes 13 tisíc korun.

Tohle jsem neměl zapotřebí, tvrdí obžalovaný

Josef B. dnes u soudu prohlásil, že se cítí nevinný. „Nic jsem nespáchal. Takovouhle věc nemám zapotřebí. Moje družka má 10. prosince narozeniny, plánoval jsem s ní svatbu. Máme spolu dvě děti, další tři její děti jsem vychoval, mám dostatek všeho. Požádal bych ženu o ruku, a pak něco takového udělal? To je proti přírodě,“ vysvětloval obžalovaný.

Popsal, že napadený muž, o němž mluvil jako o strýci, bydlel v domě dole, on s matkou nahoře. Později se z domu odstěhovali.

Matka obžalovaného napsala dopis, ve kterém žádá, aby byl přizván znalec z oboru psychiatrie, protože její syn nebyl schopen naplánovat vraždu. Píše, že je závislý na alkoholu a drogách. „Bohužel tyhle látky užívá pravidelně a dostal se do situace, kdy se neovládal. Jednal zkratkovitě. Jeho chování neschvaluju, ale jako matka nemůžu přejít to, že je závislý,“ napsala žena.

Na to Josef B. reagoval tak, že na policii přišel sám podat vysvětlení a testy na drogy a alkohol měl negativní. „Na něco takového nemám čas,“ dodal s tím, že na další otázky již odpovídat nebude.

Podle znalce Petra Žižky obžalovaný netrpěl v době spáchání činu žádnou vážnou duševní poruchou, má sociální poruchu osobnosti. „Pokud se obžalovaný jednání dopustil, nebylo to v afektu,“ uvedl znalec.

„Obžalovaný inklinuje k překračování společenských pravidel a norem, má laxní přístup k povinnostem, je nezodpovědný, vinu nepřipouští, tedy nemá ani pocity viny,“ doplnila psycholožka Karolína Malá.

Za pokus o vraždu a porušování domovní svobody hrozí muži 15 až 20 let, případně i výjimečný trest. Soud bude pokračovat v dalších dnech výslechem poškozeného muže a dalšími svědky.

,