Lupič se zaměřil hlavně na peněženky schované v šatních skříních.

Lupič se zaměřil hlavně na peněženky schované v šatních skříních. | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Kradl v lékárně, ve firmě i u benzinky. Odhalili ho televizní diváci

  • 0
Osmého ledna odvysílaly televize záběry z vloupání do lékárny v Litomyšli. Muž s obvazem na ruce si na nich otevíral dveře do zadního traktu. Tento záznam se stal dvaatřicetiletému muži osudným.

V litomyšlské lékárně se čilý a zároveň drzý muž pohyboval velmi tiše a nikdo ze zaměstnanců si ho nevšiml. Během necelých dvou minut objekt opustil jinými dveřmi.

Mezitím odcizil z jedné z šatních skříněk peněženku s osobními doklady a penězi, ze druhé skříňky peněženku "pouze" s penězi. Celkem způsobil oběma poškozeným ženám škodu za šest a půl tisíce korun.

"Na odvysílané televizní reportáže zareagovalo hned několik diváků, poznatek jednoho z nich nás pak přivedl na stopu podezřelého z vloupání. Měl možnost shlédnout své počínání na videu. Nezapíral. Navíc přiznal i další majetkovou trestnou činnost," uvedla svitavská policejní mluvčí Anna Štegnerová.

Scénář dalších přiznaných činů byl obdobný. Například v jedné z firem v Hlinsku se na začátku ledna násilím vloupal do tří šatních skříněk. Třem ženám zmizely ve dvou případech kabelky a jednou taška na rameno, pokaždé přišly i osobní doklady, peníze, ve dvou případech i o mobilní telefony. Celkové škody okradené spolu s vyšetřovateli odhadli na více než dva tisíce korun.

Ve stejném období podezřelý u jedné z čerpacích stanic na Hlinecku jako spolujezdec natankoval benzin za 1 210 korun nezaplatil, místo toho dal řidiči pokyn, že mohou odjet.

"Trestní stíhání proti dvaatřicetiletému muži je vedeno pro podezření z přečinu krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vzhledem k tomu, že podezřelý byl v posledních třech letech za přečin krádeže již odsouzen, hrozí mu nyní v případě uznání viny až tři roky za mřížemi," uvedl chrudimský policejní mluvčí Jiří Tesař.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit