Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Pardubickém kraji zdraží voda i platby za odpad, teplo bude ale levnější

  9:02
Platby za odpad, vodu či třeba vstupné do bazénu. V roce 2020 čeká obyvatele kraje zdražení. Někde ale má klesnout cena za teplo, a to díky snížení DPH. Nezmění se ceny za jízdné v MHD či poplatky za psy.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Josef Škvor, Metro.cz

Zimy jsou stále teplejší, domy se masově izolují, vyměňují se okna. Lidé si tak zvykli inkasovat přeplatky za dodávku tepla. 

Ovšem radost budou mít příští rok tisíce lidí z Pardubicka a Chrudimska o něco menší. Elektrárny Opatovice, které dodávají teplo a teplou vodu, desítkám tisíc lidí v regionu, zdraží od ledna teplo o 1,4 procenta na 528 korun za gigajoule (GJ). Tříčlenná rodina spotřebuje odhadem 25 GJ. Zdražení však bude podle společnosti nižší než inflace.

Orlickoústecká firma Tepvos cenu tepla naopak snižuje ze současných 481,85 korun za GJ na 470 korun za gigajoule. Ve Svitavách firma ČEZ Energo na letošní rok měla v ceníku cenu 586,50 korun za GJ a v příštím roce díky snížené sazbě DPH z 15 na deset procent klesne cena na 561 korun. „Ceny jsou vždy předběžné, na konci roku kalkulujeme všechny zákonné náklady a vyrobené teplo a počítáme reálnou cenu za teplo. Nižší spotřeba se paradoxně může projevit zvýšením ceny,“ řekla Jana Stuchlíková z firmy ČEZ Energo. 

V příštím roce zdraží v Pardubicích a okolních obcích vodné a stočné z 93,50 koruny na 98,50 koruny za metr krychlový. Od května se sníží sazba DPH z 15 na deset procent, což vodárny promítnou do snížení ceny na 94,23 korun. 

„V naší společnosti se jedná o cenu jednosložkovou, která obsahuje veškeré ekonomicky oprávněné náklady a přiměřený zisk. Sociálně únosná cena pro vodné a stočné na rok 2020 je pro Pardubický kraj vypočtena ve výši 109,85 koruny za metr krychlový,“ uvedl mluvčí pardubických vodáren Aleš Hudec. 

Do výsledné ceny promítají Vodovody a kanalizace Pardubice několik položek. Cenu určují mimo jiné evropské dotace, dotační podmínky stanovují povinný vývoj vodného a stočného. Další položkou, která vodu zdražuje, je růst cen energií a inflace. Její předpokládaný růst je v příštím roce 2,2 až 2,5 procenta. Vodárny rovněž hodně investují do oprav své sítě. Letos dokončily rekonstrukci úpravny vody Mokošín za 159 milionů či skupinový vodovod Holicko za 49 milionů korun. Letos také zahájily výstavbu kanalizace Pardubice – Opočínek, což bude stát kolem 70 milionů.

Od ledna klientům Vodárenské společnosti Chrudim celková cena vzroste ze 79,48 koruny na 83,95 koruny včetně DPH za krychlový metr, od května se pak sníží na 80,30 koruny za metr krychlový. K tomu domácnosti platí povinnou fixní částku, která bude do května 1728 korun a potom bude 1649. 

Ve Svitavách vzroste cena z 81,36 koruny na 83,16 koruny za metr krychlový vody, od května klesne na 79,54 korun za metr krychlový. V Ústí nad Orlicí letos platí odběratelé 79,14 korun za metr krychlový a v příštím roce do května bude stát vodné a stočné 82,97 korun za metr krychlový, po zbylou část roku již budou lidé platit 79,37 korun za metr krychlový.

Pardubice, Ústí a také Svitavy zdražují cenu za svoz odpadu

Svoz a likvidace odpadu nezdražuje v Chrudimi, cena zůstává 600 korun za osobu. V Pardubicích stoupne poplatek z 500 na 650 korun, ve Svitavách o 24 korun na 684 korun a v Ústí nad Orlicí zdražují o stokorunu na 690 korun. Města se rozhodla zdražit, protože platby nepokrývají likvidaci odpadů. Všude ale lidé zaplatí méně, než jsou skutečné náklady. „Ve Svitavách je skutečná cena přes 708 korun na obyvatele. Příští rok poskytne město první tisícovce plátců tašky na třídění plastu, skla a papíru,“ řekl mluvčí města Jiří Johanides.

Ačkoliv v Pardubicích stále přibývá kontejnerů na separovaný odpad, náklady na likvidaci komunálního rychle rostou. „Systém, zaměřený na maximalizaci separace a opětovného využití odpadů, je na vysoké úrovni, město na něj však každoročně doplácí miliony. Například v roce 2018 nepokryly poplatky obyvatel ani 60 procent veškerých nákladů,“ uvedla mluvčí radnice Nataša Hradní.

Pardubice se tak dlouhodobě snaží občany ke třídění odpadu motivovat. Každoročně přibývají kontejnery na separovaný odpad i četnost jejich výsypů, rozšiřují se i komodity, které mohou občané třídit. Vedle tradičního odděleného sběru plastů, papíru, skla a podobně město například zavedlo svoz bioodpadu ze zahrad a nejnověji také jedlých olejů.

Chovatelům psů se v příštím roce poplatky nezvýší, ceny se liší, podle lokality a toho, jestli pes je v bytě nebo rodinném domě. Sazby za psa v bytě v centru měst se pohybují od 1000 do 1500 korun. Nově mají zákonem sníženou sazbu majitelé psů od 65 let.

V příštím roce se nezmění od ledna jízdné, za papírovou jízdenku v prvním pásmu cestující zaplatí deset korun v Chrudimi a Ústí nad Orlicí, v Pardubicích o šest korun víc.

Ceny v městských bytech porostou ve Svitavách, standardní nájemné poroste z 55,49 koruny na 68,45 koruny za metr čtvereční. V ostatních městech by ceny měly zůstat stejné jako v letošním roce.

Plavecké areály zdraží vstupné v Pardubicích, základní stoupne o pět korun na 85 korun, o desetikorunu na 80 zdraží ve Svitavách. V dalších dvou městech ceník zůstává. V Chrudimi lidé tak zaplatí 48 korun a v Ústí nad Orlicí 90 korun. Částka je za pobyt v areálu od 60 do 90 minut.

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

26. dubna 2024  15:09,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cena z výběrových řízení neplatí, D35 do Ostrova je už dražší skoro o miliardu

25. dubna 2024  18:17

Stát zaplatí za stavbu dvou úseků dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Ostrovem mnohem více,...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Křivda se neustále opakuje. Vědec chce hranici Čech a Moravy víc zatraktivnit

1. května 2024

Premium Sociální a regionální geograf z Masarykovy univerzity Petr Marek chce hranici Čech a Moravy...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Chrudim chce více podzemních parkovišť, další chystá i developer

30. dubna 2024  15:52

Pro města přeplněná auty je ideální budovat k novým bytům i podzemní parkování. Je to však drahé a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...