Z učitele matematiky se stal Ladislav Unčovský předsedou představenstva pekárny...

Z učitele matematiky se stal Ladislav Unčovský předsedou představenstva pekárny ENPEKA ze Žďáru nad Sázavou, která vyhrála v kategorii Chléb 900–1200 gramů. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Učitelem nelze být navždy, z kantora se stal oceňovaným pekařem

  • 3
Ladislav Unčovský býval roky učitelem. Učil matematiku, fyziku a počítače. Pak však přišel zlom a před dvaceti lety převzal pekárnu po svém otci. Um pekárny, kde je předsedou představenstva, ocenili chleboví sommeliéři cenou Chléb roku.

Nejlepší klasický bochník chleba peče pekárna ENPEKA ze Žďáru nad Sázavou. Rozhodla o tom odborná porota v rámci Dnů chleba, které po devětadvacáté hostily Pardubice.

Žďárská pekárna vyhrávala ceny i v předchozích letech. V roce 2014, 2015, 2016 uspěla s řemeslným chlebem a klasickou šumavou.V dalších letech se prosadila konkurence.

„To považuji za správné, aby se ukázalo, že po celé republice se peče dobrý chleba,“ říká Unčovský. Jeho pekárna peče klasický chleba z kvasu, kmínu a mouky.

„Jen ten kvas máme dělaný chytřeji. Je vyráběný za počítačového řízení. Umíme si kvas udělat na míru, udržujeme si jeho stálou kyselost,“ říká Unčovský.

Klasický bochník chleba, s nímž pekárna ENPEKA v soutěži uspěla, se stává popelkou mezi chleby. Lidé šetří, kupují pečivo a chléb, které zvládnou sníst a přestávají plýtvat. Velký chléb se tolik neprodává. V řetězcích se však tyto chleby půlí a čtvrtí, takže to s jeho prodejem není tragické.

„Přechod k menším hmotnostem chleba je proti charakteru chleba. U chleba platí, že čím větší kus těsta, tak je větší možnost rozvinutí chuti chleba,“ říká Unčovský a přidává příklad z praxe.

Na sobotu a neděli peče ENPEKA takzvaný Víkendový chléb, který váží 2,4 kilogramu. „Je chuťově někde jinde. Při pečení se větší kus těsta projeví. Zákazníci si velký pecen berou na víkend na grilovačku nebo koupí půlku,“ říká oceněný spolumajitel pekařství.

Unčovští vlastní pekárnu s dalšími dvěma rodinami. „Brzo vstávat mě pořád baví, i když jsem v řádném důchodu. Pořád ale pracuji, abych předal pekárnu mladším v dobrém stavu. A když oni mají ještě menší děti, snažíme se jim stále pomáhat,“ říká Unčovský.

Po kantořině se mu občas zasteskne, zastává však názor, že by člověk neměl být učitelem celý život.

„Pak mu to začne lézt na mozek. Jsem pekárnou odchovaný. Otec s mým dědou byli pekaři. A když mi dáte na stůl chleba a rohlíky, vždycky sáhnu po chlebu. Chleba je chleba. A čerstvý, křupavý je ten nejlepší,“ dodává Unčovský.

V dalších čtyřech pekařských kategoriích se dařilo zejména pekárně BEAS z Choustníkova Hradiště, která získala prvenství v kategorii Chléb roku 500–800 gramů a také Novinku roku. V kategorii Chléb bez hranic bodovala pekárna Adélka. Titul Chléb mladých, jehož porotci byli studenti pardubické Střední průmyslové školy potravinářství a služeb, získala pekárna PENAM, Pekárna Rosice.

„Pekaři si v uplynulém roce prošli nejtěžším obdobím od sametové revoluce. Jeho příčinou byla válka na Ukrajině a extrémní nárůst cen vstupních surovin a energií. Jsme rádi, že i přes nelehkou situaci se do letošního ročníku soutěže Chléb roku přihlásili pekaři 124 soutěžních vzorků,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.