ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Daň z nemovitosti klesne, koalici v Ústí nad Orlicí to rozdělilo

  • 3
Přestože Parlament pravděpodobně od ledna zvýší daň z nemovitosti o 1,8násobek, obyvatel v Ústí nad Orlicí se to nedotkne. Naopak, budou platit méně než dosud. Zastupitelé totiž v pondělí snížili koeficient pro výpočet daně. Město ale přijde o bezmála devět milionů ročně

Vláda lidem daň z nemovitosti od ledna zvýší, město Ústí nad Orlicí ji zase sníží. Výsledek? Majitel velkého domu, který v Ústí nad Orlicí letos zaplatil daň z nemovitosti ve výši dva tisíce korun, by příští rok měl vyplnit složenku na částku o dvě stě korun nižší.

Zastupitelé v Ústí v pondělí snížili koeficient pro výpočet daně z nemovitých věcí z hodnoty dva na hodnotu jedna. Nešlo o reakci na vládní balíček. Seskupení Oušťáci starosty Petra Hájka totiž snížení daně slíbilo před komunálními volbami loni na podzim.

„Slíbili jsme, že vrátíme domovní daň na úroveň roku 2019. Potvrzuju, že se k tomu samozřejmě hlásíme,“ řekl Hájek.

Koalice v Ústí nad Orlicí prosadila vyšší daň, teď ji zase chce snížit

Šestnáct zastupitelů hlasovalo pro, sedm proti. Návrh svými hlasy podpořily opoziční seskupení ANO a Ústecké fórum. Silná a stabilní koalice Oušťáci, Ústí Žije, ODS a KDU-ČSL, která v roce 2019 koeficient pro výpočet daně zvýšila na dvojnásobek, se na snížení daně nedokázala dohodnout. Důvod je zřejmý, ročně město bude mít v rozpočtu k dispozici o 8,72 milionu korun méně.

Vláda sice obcím příjem z chystaného zvýšení daně z nemovitosti nechá, plánuje jim ale adekvátně tomu poslat méně peněz ze sdílených daní.

„Přijdeme o poměrně značnou částku a ta částka bude dlouhodobá, zkomplikuje to život příštím zastupitelům, kteří budou potřebovat peníze na obnovy škol, majetku... Máme domov důchodců, nechceme, aby nám spadl na hlavu, chceme něco dělat i s kulturním domem,“ řekl zastupitel Jiří Řezníček ze seskupení Ústí Žije.

Varoval, že na státní dotace už město nebude moci spoléhat. „Ekonomika státu není dobrá, dotační prostředky nebudou a budeme si muset poradit z vlastních peněz,“ uvedl Řezníček.

Nevyřčená otázka

Debata o daních na půdě zastupitelstva se točila kolem nevyřčené otázky, zda se má město soustředit na lepší služby pro obyvatele a správu majetku, anebo víc myslet na to, jak lidem ulevit.

Například pro ANO je odpověď jasná. „Návrh rozhodně podporujeme, bude znamenat zlevnění bydlení pro obyvatele města,“ řekl zastupitel Jaroslav Řeháček (ANO).

Starosta Petr Hájek soudí, že město má vybírat daně s ohledem na to, jak se lidem daří. V roce 2019, kdy město zvedlo daň na dvojnásobek, podle něj česká ekonomika fungovala a lidem se žilo relativně lépe. „Teď je situace přesně obrácená, a dokud se nezlepší, musíme občanům peníze vrátit,“ vysvětlil.

Současný výnos daně v Ústí nad Orlicí ve výši 17,85 milionu korun přibližně ze dvou třetin hradí firmy, jim tedy rozhodnutí zastupitelů uleví nejvíce.

Zastupitel Řezníček upozornil, že lidem rozhodnutí města výrazně nepomůže. Za šedesátimetrový byt se podle něj nyní v Ústí nad Orlicí ročně platí 400 až 750 korun. Úspora tak nebude velká. „To je jedno pivo v restauraci měsíčně,“ uvedl Řezníček.

Daň z nemovitosti je jediný velký příjem, který může zastupitelstvo svým rozhodnutím ovlivnit. Koeficient pro výpočet daně se může pohybovat od základní úrovně jedna do pěti. Koeficient ve výši 5 pro výpočet daně z nemovitosti v minulosti prosadila Dolní Morava, Litomyšl schválila koeficient ve výši 3, koeficient 2 má nedaleký Žamberk. Mírná nadpoloviční většina okresních měst v České republice má koeficient jedna, patří mezi ně sousední Svitavy a Chrudim. A nyní i Ústí nad Orlicí.