Znak Chrudimi zoranžověl a má dvě verze. Opozice mluví o prasárně

  • 2
Když se před rokem zastupitelé Chrudimi rozhodli, že město bude mít nové logo a nový vizuální styl, netušili, že změně neunikne ani městský znak. Přibyly mu dvě verze. Opozici se to nelíbí.

Lidé v Chrudimi si už rok zvykají na nové logo. Tradiční chrudimské barvy nahrazují oranžová a odstíny zelené. Éře přebarvování ale nakonec neunikla ani chrudimská orlice.

Oficiální znak zůstal stejný, přibyly ale jeho dvě nové verze s oranžovou barvou, které části politiků hodně vadí. Proti se postavila i historická a letopisecká komise.

Podle opozičního zastupitele Jana Čechlovského z ODS nikdy nebyla řeč o tom, že součástí nového vizuálního stylu bude zásah do městského znaku. 

„Cítím se tím být mystifikován, za sebe říkám, že to je prasárna a že jsme měli být o tom informováni na začátku,“ řekl při posledním jednání zastupitelstva Jan Čechlovský (ODS).

„Pro pořádek je třeba znovu uvést, že tradiční městský znak se nemění, ale nově některé materiály počítají se zjednodušeným znakem,“ uvedl Aleš Prokopec z oddělení vnějších vztahů úřadu.

Pravdou je, že před rokem skutečně politici nedebatovali, zda změnit i městský znak. A Čechlovský má asi pravdu i v tom, že kdyby o tom řeč byla, návrh by neprošel.

Autorce stylu vadil znak v malých formátech

Vítězka soutěže na nový vizuální styl designérka Markéta Steinert nicméně přesvědčila chrudimské radní, že je znak třeba upravit. 

„Viděla problém ve schváleném zaregistrovaném znaku města a on se opravdu v malých formátech slévá, je to neprakticky provedeno a chtěla s tím něco udělat,“ uvedl radní Josef Káles (Chrudimáci). 

Ten připomněl, že v Novém Jičíně zašli dál, když městský znak v rámci nového vizuálního stylu překreslili.

Původní oficiální znak se má podle manuálu používat jen při mimořádných příležitostech. Místo něj je tu upravená verze, která se na první pohled od té původní dramaticky neliší. 

„Zjednodušení se tak dotklo zbroje orlice, kde byla odstraněna tenká černá linka a ostrá červená barva se utlumila do klidnější červenooranžové. 

Další úpravou je větší odsazení lemu štítu od orlice, přičemž lem je vyveden silnější linkou. Výsledek je tak graficky vzdušnější, čistější, přehlednější a lépe využitelný při tisku,“ uvedl Aleš Prokopec. 

A pak je tu kontroverzní oranžový znak, který je v manuálu popsán jako značka. Monochromatická verze znaku bude podle Prokopce využívána především pro propagační tiskoviny.

Paskvil nebo „oranžovoněco“, tvrdí opozice

Opozice nemá nic proti roztančeným písmenkům v názvu Chrudimi, ani proti novým barvám, zásah do znaku je ale podle ní přes čáru.

Tím ale stížnosti nekončí. Chrudimská orlice totiž zmizela z hlaviček úředních rozhodnutí městského úřadu. Hlavičky jsou nyní oranžové a vévodí jim nové logo Chrudimi. 

Podle bývalého starosty Petra Řezníčka (SNK ED) to není důstojné a ani praktické. „Bavil se někdo z vedení města s úředníky, jak jsou nadšeni, že musejí používat tento paskvil, tohle oranžovoněco?“ ptal se.

„Bavili jsme se s úředníky – názory se různí. Já osobně se s tím sžívám také, je to svým způsobem umění, na to můžeme mít různý názor. Eiffelovka se taky dlouho nelíbila,“ řekl starosta Chrudimi František Pilný (ANO). 

Debatou o znaku a logu strávili politici více než tři čtvrtě hodiny a dohodli se na jediné věci – že příště v diskusi budou pokračovat.