Primátor Martin Charvát neumožnil pardubické opozici hlídat městské firmy.

Primátor Martin Charvát neumožnil pardubické opozici hlídat městské firmy. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

GLOSA: Sliby ANO o čistší politice znějí po pardubických kauzách jako vtip

  • 47
Hnutí ANO vstoupilo do politiky s hesly o větší transparentnosti a o konci rozkrádání veřejných peněz. Výsledkem je, že člen Babišova hnutí ANO Karel Hron se dopustil kolosálního střetu zájmů způsobem, který si nikdo z politiků tradičních stran v Pardubicích v novodobé historii nedovolil.

Být ve vedení Služeb města a prosadit nákup předražených pozemků své vlastní tchyně vyráží dech hned dvakrát.

Tím, že je to provedeno bezostyšně a - což provokuje snad ještě víc - úplně hloupě. Jako by si politik myslel, že právě začala devadesátá léta, střet zájmů nikdo neřeší a vše je dovoleno.

Babišovi lidé nyní musejí říkat, že šlo o selhání jednotlivce, ne systému. Jenže to není pravda. Byl to primátor Martin Charvát z ANO, který na začátku volebního období prosadil, že opozici už neumožní dohlížet na fungování městských firem. Prý když za dění ve společnostech koalice v čele s ANO stoprocentně zodpovídá, musí je stoprocentně i řídit.

Babišovo hnutí šláplo vedle hned třikrát. Do zodpovědné funkce posadilo Karla Hrona. Nepohlídalo dění ve Službách města, které už řeší třetí skandál v řadě spojený s členy ANO. A nakonec nesplnilo to, co slibovalo. Že bude dělat politiku úplně jinak.