Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bitva o budoucnost Dolní Moravy, ochránci přírody vzdorují rozbujelému resortu

  8:14
Přetahování ochránců přírody s investory v Dolní Moravě, kteří za posledních třináct let přeměnili poklidnou vesnici na rušné turistické středisko, se posunulo do nové fáze. I tentokrát asi uspějí ti, co mají pozemky a chtějí na nich stavět atrakce, hotely a apartmány, po nichž je poptávka. Nastolený trend už podle starosty nejde zastavit.
Letecké snímky Dolní Moravy z roku 2003 (vlevo) a ze současnosti ukazují, jak...

Letecké snímky Dolní Moravy z roku 2003 (vlevo) a ze současnosti ukazují, jak překotný vývoj resort pod Králickým Sněžníkem prodělal. | foto: Český úřad zeměměřický a katastrální

Investoři to mají nově v Dolní Moravě složitější. Musí totiž úřadům dokázat, že všechny nové investice neublíží přírodě a neohrozí chráněného chřástala polního.

Například společnost Rezidence pod Slamníkem nyní žádá, aby v Dolní Moravě na místě horské louky mohla postavit 51 apartmánů. Dříve by stačilo napsat, že samotná stavba nic zásadního nezmění. Ministerstvo životního prostředí nyní však už požaduje, aby investor při posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) dokázal, že i ve spojení s dalšími stavbami v Dolní Moravě to území neublíží. A to už je složitější.

Soupis staveb, které budují či chtějí budovat investoři, je totiž delší než seznam na týdenní nákup. Kabinová lanovka, nová sjezdovka, druhé jezero s půjčovnou paddleboardů, parkoviště u jezera, apartmány pod hotelem Vista, apartmánový hotel Nad Slonem, parkoviště nad Slonem, wellness, apartmány pod objektem Prometheus, apartmány pod Slamníkem, bytové domy, sklad na zasněžování.

Odborníci, kteří vliv Rezidence pod Slamníkem spolu s dalšími stavbami na krajinu pro investora posuzovali, volí opatrné formulace. Tak například napsali, že provedené hodnocení „neprokázalo neúnosné snížení hodnot krajinného rázu.“ Autor posudku vlivu záměru na krajinný ráz Petr Švehlík uvádí, že stavba ovlivní především dílčí scenérie.

„Realizace záměru bude představovat změnu krajinného rázu, a to zejména v kontextu kumulativních vlivů s jinými záměry v území horského resortu Dolní Morava, nikoliv však prostorové snížení či setření cenných hodnot stávající krajiny,“ uvedl.

Ochránci přírody chtějí stavbě v procesu EIA zabránit a takovéto závěry odmítají. „Oni k tomu přistupují tak, že to prostředí je už zničené, vazby poškozené a že dílčí stavby to už nemohou zhoršit. Takto k tomu přistupují posuzovatelé už deset let. Mělo by se to konečně zastavit,“ řekl předseda Českého svazu ochránců přírody Šumperk Slavomír Bušina. Konečný verdikt o rezidenci vynese krajský úřad, případně ministerstvo životního prostředí.

Úřady záměry povolovaly salámovou metodou

Až do roku 2021 se v Dolní Moravě stavělo salámovou metodou. Úřady posuzovaly vždy jen jeden záměr, shodly se, že ten sám o sobě nic už zhoršit příliš nemůže.

Před dvěma roky ale na popud ochránců přírody ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že pardubický krajský úřad postupoval chybně, když podobným způsobem v procesu EIA požehnal stavbě apartmánového hotelu s 324 lůžky Nad Slonem. A požadoval, aby úřady posoudily, jaký je dopad stavby ve spojení s dalšími záměry. Ani po bezmála dvou letech tato akce neprošla procesem EIA.

Už letos měla vzniknout podle plánu společnosti Sněžník kabinová lanovka, která by z lokality U Slona vedla až k chatě Slaměnka. Krajský úřad však opět na základě podnětu ochránců přírody projekt loni vrátil investorovi k přepracování.

Ochránci přírody ale spíše prohrávají. Úřady v tichosti povolily visutou lávku, apartmány pod hotelem či dvě vodní nádrže na zasněžování. Krajský úřad také loni svolil s budováním sjezdovky F a odmítl odvolání ochránců přírody. To má nyní dohru. Ochránci přírody totiž krajský úřad zažalovali a tvrdí, že úředníci ve snaze vyjít vstříc investorovi tím porušili zákon.

Společnost Sněžník, která je hlavním investorem v Dolní Moravě, upozorňuje, že stavby se koncentrují jen do jednoho místa a okolní příroda zůstává prakticky nedotčená. A pokud splní podmínky úřadů, soudí, že mají dostat šanci vybudovat pro turisty chybějící zázemí.

„Máme tzv. overbooking. To znamená, že poptávka je vyšší, než je naše nabídka. Víme, že kdybychom měli dva hotely, tak obsadíme oba,“ uvedl ředitel obchodu a marketingu resortu Dolní Morava Tomáš Drápal.

Zástupci obce Dolní Morava dlouhodobě mluví o tom, že enormní turistický ruch znepříjemnil lidem život ve vesnici. Reálně obec ale stavební boom změnami územního plánu zatím vždy podpořila. S vysvětlením, že musí největšímu zaměstnavateli dát šanci, aby byl resort životaschopný.

„Nic jiného nám nezbývá. Už je to tak rozestavěné, že to je jedno, teď už to nikdo nezastaví. Pořád se to jakoby vylepšuje, ale nebudeme si nic nalhávat,“ řekl starosta Dolní Moravy Ladislav Janočko.

9. května 2022

  • Nejčtenější

Na dostizích v Pardubicích se splašil kůň, vběhl mezi diváky a zranil i dítě

8. května 2024  15:29,  aktualizováno  19:59

Na dostihovém závodišti v Pardubicích se ve středu odpoledne splašil kůň bez jezdce. Přeskočil plot...

Stegosaurus se skluzavkou stál sedm milionů. Stal se terčem kritiky i posměchu

11. května 2024

Premium Už nejen opoziční zastupitelé upozorňují na vysokou cenu nového hřiště v pátém pardubickém obvodě....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej mi dal všechno, Čechům budu fandit, říká Musil. Přestup syna chápe

10. května 2024  10:53

Jeho příběh spojený s odvážnou emigrací do NHL zná snad každý hokejový fanoušek. Legendární obránce...

U Pardubic vlak usmrtil člověka, koridor z Prahy na Moravu asi hodinu stál

7. května 2024  13:23,  aktualizováno  15:58

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Vlaky na železničním koridoru na Moravu asi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel vítěz Velké pardubické Petr Vozáb, najednou ukočíroval dvaadvacet koní

10. května 2024  13:59

Ve věku 68 let zemřel ve čtvrtek Petr Vozáb, vítěz Velké pardubické z roku 1985 s Festivalem. Po...

Pardubický obvod se špatně stará o zeleň, zlobí se aktivisté na starostu

15. května 2024  10:51

Lidé, kteří se zajímají o zeleň v Pardubicích, dlouhodobě kritizují radnici pátého městského obvodu...

Na Svitavsku začal jezdit autobus na zavolání, jízdní řády pro něj neplatí

14. května 2024  18:29

Jízdní řád? Neexistuje. Volí si jej sami cestující. Stačí si do mobilu stáhnout chytrou aplikaci...

V Pardubicích se začnou rychle rozšiřovat zóny placeného parkování

14. května 2024  11:38

Doba, kdy se dalo v širším centru Pardubic odstavit auto zadarmo, končí. Obvody zvýší počet ulic,...

Stavbaři na obchvat povolali potápěče, kvůli odplavenému dnu zpevnili pylon

13. května 2024  17:46

O tom, že někdy je potřeba při budování silnice angažovat potápěče, dnes přesvědčili stavebníci na...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...