Denárový poklad století z Pardubicka je kulturní památkou, letos se ukáže

  • 1
Denárový poklad nalezený před pěti lety u Chýště na Pardubicku se stal kulturní památkou. Je nazývaný pokladem století, téměř 1700 mincí bylo v podzemí téměř 1000 let, uvedlo hejtmanství.

Soubor stříbrných denárů z doby počátků české státnosti objevil náhodný nálezce v roce 2015.

Denáry jsou velké přibližně jako současná česká korunová mince a nebyly běžným platidlem. Za jednu takovou minci by člověk v desátém století mohl vyžít až dva měsíce. Hodnota mincí byla obrovská i ve své době, bylo za ni možné vyzbrojit třeba i armádu.

“Ministerstvo potvrdilo, že denárový poklad z Chýště je obzvláště významným dokladem historického vývoje, životního způsobu a prostředí společnosti z konce 10. století a jeho význam je nejen regionální, ale celoevropský,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek.

Poklad patří kraji, lidé mince uvidí v letošním roce ve stálé expozici Východočeského muzea.

„Poklad reprezentuje mincovní produkci českého přemyslovského státu v průběhu 90. let 10. století. Je jedním z nejvýznamnějších souborů z období počátků českého raně středověkého mincovnictví,“ řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Nález obsahuje běžné i raritní ražby, u kterých je známý třeba jen jediný exemplář na světě, a také řadu dosud neznámých denárových variant.

„Rozbor motivů a ikonografie už teď naznačuje velice úzké a intenzivní mezievropské vztahy elit z hlediska tehdejší ekonomiky, politiky a ideologických vazeb především na Římskou říši,“ řekl muzejní numismatik Ladislav Nekvapil.