Muž vykázaný z vlaku rozbíjel výlohy, pak vlezl na římsu a pořezal se

  • 9
Na několik hodin zaměstnal státní i městské policisty v České Třebové čtyřiačtyřicetiletý muž vykázaný z vlaku. Ve městě rozbíjel okna a výlohy a demoloval interiér školy. Nakonec vylezl na římsu a vyhrožoval sebevraždou.

„Celá událost začala již v pondělí večer, kdy personál vlaku jedoucího do České Třebové žádal o asistenci při vyloučení osoby z přepravy z důvodu nevhodného chování. Policisté na nádraží čekali na příjezd vlaku, nicméně když vlaková souprava přijela do nádraží, v jednom vagonu byly otevřené dveře a bylo evidentní, že cestující vystoupil za jízdy už před nádražím. Policisté však nikoho v okolí nenalezli,“ uvedla krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.

Zanedlouho přišlo na linku 158 oznámení, že na jednom z peronů někdo rozbíjí okno, hází po projíždějícím vlaku nějaké věci a poškodil i dveře místní prodejny. Oznámení o rozbíjení oken, výloh a dveří pak postupně přicházela i z ulic Nádražní a Třebovská.

Státní policisté požádali o spolupráci strážníky a vyjeli pachatele hledat. Jeden ze strážníků jej nakonec spatřil a začal pronásledovat, muž však zmizel v útrobách základní školy v Nádražní ulici. Dostal se na její římsu a začal vyhrožovat, že skočí dolů nebo se podřeže.

„Na místo byl přivolán policejní vyjednavač a ten si následně vyžádal jako podpůrný tým i zásahovou jednotku,“ uvedla mluvčí.

Začalo tak zhruba pětihodinové vyjednávání. Kolem třetí hodiny ranní policisté dospěli k závěru, že muži již hrozí bezprostřední nebezpečí, a zakročili. Útočníka, který si způsobil řezná zranění, předali zdravotnické záchranné službě. Sanitka pak muže převezla do nemocnice.

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z poškození cizí věci a výtržnictví. Zjišťovat budou i to, zda byl muž pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a zda byl příčetný,“ dodala Janovská.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit