Cerea vlastní 18 sil, která jsou situovaná v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a v kraji Vysočina. | foto: Cerea

Cerea vyplácí zaměstnancům i příspěvek na energie, čeká ji generační výměna

  • 1
Ve svých 18 silech v na východě Čech a na Vysočině dokáže uskladnit více než 450 000 tun obilnin a olejnin. Společnost Cerea, která je i významným skladovatelem zboží pro stát, jako jedna z mála firem zavedla pro své zaměstnance každoměsíční příspěvek na energie.

Za přístup k lidem Cerea uspěla v soutěži Sodexo Zaměstnavatel roku 2023, kde získala třetí místo v Pardubickém kraji v kategorii do 500 zaměstnanců.

„Do soutěže jsme se přihlásili poprvé a upřímně jsme byli zvědaví, jak budeme hodnoceni. Radost z umístění na medailové pozici je zároveň zavazující, nutí nás udržet současný standard,“ uvedl Marian Petrek, personálně-právní ředitel společnosti Cerea, která je součástí skupiny Agrofert.

Sídlo společnosti je v Pardubicích, avšak jednotlivá organizační střediska jsou situována přibližně ve třiceti obcích Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje a na Vysočině.

Podle personálního ředitele to, že zaměstnanci nejsou tzv. „na jednom dvorku“ částečně komplikuje činnost personalistů hlavně v oblasti komunikace se zaměstnanci.

„Zde pak hrají klíčovou roli vedoucí zaměstnanci, kteří často suplují roli personalistů a na jejich jednání velice záleží. Cerea v současné době zaměstnává přibližně 350 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Můžu říci, že máme šikovné vedoucí zaměstnance, fluktuace se u nás drží přibližně a úrovni devíti procent s tím, že většinou obsazujeme pracovní pozice po zaměstnancích, kteří odcházejí do starobního důchodu,“ dodal Petrek.

Očekávanou generační výměnu zaměstnanců vedení firmy vyhlíží s obavami, neboť doba, kdy člověk strávil v jedné firmě celý život, je dávno pryč.

„Čeká nás větší generační výměna zejména na pozicích silomistr. Jedná se o klíčového zaměstnance pečující o kvalitu naskladněných obilovin a olejnin v silech. Trend mladých lidí častěji měnit zaměstnavatele vnímáme s nevolí, protože zaučení nového kolegy trvá v zemědělství někdy i více než dva roky. Nejspolehlivějšími zaměstnanci jsou pak ti, kteří se k nám dostanou na doporučení kolegy nebo kolegyně,“ doplňuje zkušenost personální ředitel.

V oblasti benefitů Cerea drží krok s ostatními firmami. Samozřejmostí je týden dovolené navíc, příspěvek na stravu a penzijní spoření i zdravotní benefity.

„V období velkého nárůstu cen energií a inflace jsme všem zaměstnancům vyplatili jednorázový příspěvek na energie a následně jsme zavedli každoměsíční příspěvek na energie, který i dnes vyplácíme všem zaměstnancům,“ řekl Petrek ze společnost Cerea, kde mzdy v roce 2022 navyšovali hned dvakrát.