Fotopast v ostravské zoo přistihla při noční potulce jezevce

  • 11
Získané záběry byly pro pracovníky ostravské zoologické zahrady velkým překvapením. Kromě obvyklých srnců a zajíců fotopast nastražená na volně žijící zvířata zachytila při noční potulce i jezevce.

„Tímto objevem byl v naší zoo doplněn takřka celý seznam lasicovitých šelem, které se v ostravské zoo volně vyskytují. S výjimkou nepůvodního norka amerického a téměř vymizelého tchoře stepního u nás byly zjištěny všechny zbývající druhy,“ uvedl Otakar Závalský, koordinátor biodiverzitních opatření v Zoo Ostrava.

Doplnil, že v areálu už zjistili přítomnost lasice kolčavy, lasice hranostaje, tchoře tmavého, kuny skalní i lesní a vydry říční.

„Kdo by to v hustě zalidněné oblasti Ostravy čekal? Je vidět, že většině zvířat soužití s člověkem nevadí, a někdy jim dokonce i pomáhá,“ konstatoval Závalský.

Fotopast umístěná v klidné a volně přístupné části zoo pomáhá odhalovat volně žijící zvířata, která v areálu žijí skrytě a vycházejí často jen v noci.

Výjimkou je káně lesní, které je aktivní naopak jen přes den. „Naši zoo obývají dva páry těchto dravců a svými svatebními lety už potěšily nejednoho návštěvníka,“ poznamenal ochránce přírody.

Upozornil také, že zatímco ve volné přírodě zajíců polních rychle ubývá a takřka vymizeli, v zoo jich žije několik desítek. Zoo tak pomáhá nejen exotickým druhům.

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava má rozlohu takřka sto hektarů, čímž je po Chomutovu druhou největší v tuzemsku. Vznikla v roce 1951, ale ve Slezské Ostravě v takzvané Stromovce se smíšeným lesem působí od roku 1960. Předtím byla v roce 1951 založena v Hornickém parku v Kunčičkách.