Zámek ve Štáblovicích na Opavsku se otevře veřejnosti.

Zámek ve Štáblovicích na Opavsku se otevře veřejnosti. | foto: stablovice.cz

Na Opavsku přivítá turisty další zámek, po dvaceti letech zahajuje prohlídky

  • 5
Zámek ve Štáblovicích na Opavsku se od neděle po dvaceti letech oprav otevře veřejnosti. Majitelé se rozhodli představit výsledek rozsáhlé rekonstrukce včetně historické expozice.

Památka má více než pětisetletou historii. Nejstarší vodní tvrz zde byla vystavěna kolem roku 1500, tedy v době, kdy byl českým králem Vladislav Jagellonský. 

O sto let později se už Štáblovice pyšnily výstavním renesančním panským sídlem. Obec byla součástí lenního systému olomoucké diecéze. Biskup je uděloval takzvaně v léno vybraným šlechticům.

Jeho držiteli byli po několik generací například členové rodu rytířů ze Štáblovic.

„Sídlili zde na několika dvorech a později se zasloužili o výstavbu prvního štáblovického gotického kostela. V roce 1460 byly Štáblovice uděleny v léno pánům z Kovalovic. Právě s nimi je spjata stavba první tvrze, která stála na místě dnešního zámku. Dodnes tvoří jeho základ a byla obehnána vodním příkopem a hrazením,“ uvedla historii zámku Veronika Marková, archivářka a absolventka Slezské univerzity, která bude na zámku průvodkyní a kurátorkou. 

Průvodcovství pro ni bude zajímavou příležitostí navázat na dobu vysokoškolského studia, kdy se právě historii štáblovického zámku věnovala. K vidění pak bude prozatím jen jeden prohlídkový okruh, obsáhne nejreprezentativnější prostory zámku. 

„Případné čekání na prohlídku si zájemci mohou zpříjemnit například procházkou v zámeckém parku,“ dodala Veronika Marková s tím, že vedle klasických slev na vstupném pro seniory, studenty a děti jsou připraveny i vstupy pro děti do šesti let zdarma.

Štáblovice leží přibližně deset kilometrů jihozápadně od Opavy.

Štáblovice leží přibližně deset kilometrů jihozápadně od Opavy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz