Martin Dědic u Krajského soudu v Ostravě

Martin Dědic u Krajského soudu v Ostravě | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostravský soud zřejmě spojí dvě Dědicovy kauzy. Zrychlí tím řízení

  • 1
K projednávané obžalobě Martina Dědice z ovlivňování zakázek a přijímání úplatků přibude brzy i obžaloba z krácení daní. Státní zástupce požádal soud, ať obě kauzy spojí.

Až se podnikatel a lobbista Martin Dědic vrátí v lednu do jednací síně Krajského soudu Ostrava, který projednává jeho obžalobu z ovlivňování veřejných zakázek a přijímání úplatků, zřejmě se dočká další obžaloby z krácení daní.

Na tři lidi včetně Dědice a firmu Kadamo sice podal státní zástupce Vít Koupil dvě obžaloby za krácení daní prostřednictvím přeprodávání nadhodnocené reklamy frýdecko-místeckou agenturou Propag-Storm už dříve, nyní ale žádá soud, aby v případě Dědice a jeho spolupracovníka Břetislava Pavelka obě kauzy spojil. 

Dědic, kterému dosud hrozilo maximálně 12 let vězení, může v případě odsouzení strávit za mřížemi až 13 let a čtyři měsíce. Podle nové obžaloby totiž závažné trestné činy krácení daní z přidané hodnoty i daní z příjmu ve výši přes šest milionů a pokusy o zkrácení daní ve výši přesahující sedm milionů korun spáchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny, jejíž činnosti se podle žalobce také účastnil.

Sloučení kauz se obžalovaným nelíbí

„V případě, že spolu trestní věci souvisejí, náš trestní řád počítá s možností sloučení a společného projednávání více žalovaných kauz. Obvinění nemají možnost si proti tomu podat stížnost, ale soud může obžalobu vrátit zpátky,“ říká žalobce Koupil.

Pokud to soudce neudělá, žalobce v lednu při líčení v korupční kauze přečte novou obžalobu a jednání bude pokračovat. Cílem spojení obou Dědicových kauz je snaha zrychlit proces, který se táhne řadu let.

Policisté začali po anonymním udání prověřovat desítky ostravských veřejných zakázek už v únoru 2012. Na podzim 2013 udělali rozsáhlé domovní prohlídky na více než dvou desítkách míst – u podnikatelů v Ostravě i Praze a také u některých ostravských politiků z ČSSD.

Hlavním podezřelým byl už tehdy Martin Dědic. V březnu 2014 policisté obvinili z korupce osm lidí v čele s Dědicem a čtyři firmy. Dědic skončil na tři měsíce ve vazbě. V květnu 2016 podal státní zástupce obžalobu, v prosinci téhož roku začalo hlavní líčení, které by snad mohlo skončit příští rok.

Dědic i ostatní obžalovaní trvají na své nevině a věří, že je soud osvobodí. Přejí si, aby to bylo co nejdříve. Právě proto se jim sloučení obou Dědicových kauz nelíbí.

„My nemáme s kauzou krácení daní nic společného. Její připojení pro nás znamená, že se celý soudní proces prodlouží, protože budou předvoláni další svědci,“ míní někteří z obžalovaných.

Spolumajitelky agentury potvrdily nadhodnocování cen

Na společnost Propag-Storm přišli policisté, když prověřovali Dědicem ovládanou firmu Business Advisor, jíž platili milionové odměny za údajné poradenské, kontrolní či znalecké služby vítězové veřejných zakázek. Podle žalobce svědčí zajištěné důkazy i odposlechy o tom, že ve skutečnosti mělo jít o úplatky za zmanipulovaná výběrová řízení.

Zajímavé pro policii ale bylo to, že firma Business Advisor, která měla pouze jednatele Břetislava Pavelka a vykazovala vysoké příjmy, investovala téměř všechny své peníze do reklamy prostřednictvím agentury Propag-Storm. 

Vyšetřování odhalilo a spolumajitelky agentury v roli chráněných svědkyň Lenka Oborná a Hana Kačenová soudu letos potvrdily, že cenu reklamy cíleně nadhodnocovaly až desetinásobně a zhruba 80 procent zaplacené sumy se pak vracelo klientům v hotovosti. Policie v té souvislosti postupně obvinila z krácení daní už 27 osob a firem. Žalobce dosud podal k soudu obžaloby čtyř z nich. O obžalobě dalších 23 lidí právě rozhoduje.

„Vyšetřování kauzy Propag-Storm skončilo a policie už mi poslala návrh k podání obžaloby na větší skupinu obviněných,“ potvrdil státní zástupce Koupil.