V Husově sadu v Ostravě někdo ukradl ozdobnou kouli. | foto: Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz

Vandalové poničili v centru Ostravy vánoční výzdobu za více než sto tisíc

  • 50
Vánoční výzdoba v centru Ostravy láká vandaly, kteří způsobili škody přesahující už sto tisíc korun. Většinou neznámí pachatelé například ukradli ozdobné koule, rozbili baňky nebo na několika místech přetrhali sváteční osvětlení.

Místostarosta obvodu Moravská Ostrava a Přívoz David Witosz zmínil, že v uplynulých letech vyjížděli pracovníci technických služeb k poničené výzdobě v průměru jednou týdně.

„Jenže letos už se to stalo devatenáctkrát, náklady na opravy poškozené a zničené výzdoby se vyšplhají přes sto tisíc korun,“ povzdychl si místostarosta.

Na hlavním Masarykově náměstí někdo čtyřikrát poškodil osvětlení na nejméně osmnácti místech. Celé se proto muselo sundat, vyměnit a znovu natáhnout.

„V Husově sadu zase někdo ulomil a ukradl kouli na čepičce fontány, potrhal přívodní kabely pro světelné koule a světelnou bránu použil jako žebřík. Ta zkratovala a před Vánocemi ji už nešlo opravit,“ popsal David Witosz.

Na Smetanově náměstí vandal pošlapal a rozkopal kouli ve fontáně a další poničil světelného anděla před objektem hlavního nádraží. „Anděla jsme museli vyměnit,“ poznamenal místostarosta.

Obvod na přívozském náměstí Svatopluka Čecha vztyčil desetimetrový vánoční strom, který pět let zdobil právě Masarykovo náměstí. Ani on však neušel pozornosti vandalů.

„Už po třech dnech byly ze stromu odcizené a rozbité některé baňky,“ konstatoval. Tentokrát se však strážníkům pachatele podařilo dopadnout.

Výzdoba je vedle vyhlídkového kola a kluziště jedinou připomínkou Vánoc, protože obvyklé trhy byly zrušeny. „O to smutnější je fakt, že se najdou lidé, kteří se neštítí zničit i toto vánoční kouzlo,“ zakončil Witosz.